© Ingridos Monkevičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Nereikia nė sakyti, kad Nida – viena gražiausių vietų Lietuvoje. Neabejotinai, tai miestas, kuriuo didžiuojamės. Tačiau, norint į ją patekti, kartais reikia paaukoti ne tik laiko, pinigų, bet ir nervų. Tenka vairuoti ilgus kilometrus, laukti eilėje prie perkėlos ir, negana to, susimokėti. Išeitis paprasta: automobilį iškeisti į laivą.

Tiksliau – nedidelį laivelį Toks plaukia nuo nedidelio, tačiau gražaus miesto Jurbarko, esančio už šiek tiek mažiau nei 100 km nuo Kauno. Laivą suprojektavo vienas iš jo kapitonų. Kelionės pradedamos organizuoti atšilus orams ir baigiasi įpusėjus rudeniui. Trukmė apie 3 – 4 val. į vieną pusę, o kaina svyruoja nuo 110 litų darbo dienomis iki 120 litų savaitgaliais į abi puses. Vaikams iki 13 metų perpus pigiau.

Kelionės sumanytojai trina rankas. Keleivių niekada netrūksta. Norint patekti į laivą reikėtų užsiregistruoti prieš kelias savaites. Laivelis talpina apie 30 žmonių, o norinčių juo plaukti yra kur kas daugiau, ypač savaitgaliais. Plaukia ne tik jurbarkiškiai, bet ir kitų miestų gyventojai. Yra pasitaikę ir užsienio turistų. Laivą galima išsinuomoti ir grupei žmonių. Tokiu atveju jiems teikiama pirmumo teisė.

Iš Mituvos mažųjų laivelių prieplaukos laivas išvyksta 7:30. Tokia kelionė Nemunu lengvas būdas nors trumpam ištrūkti iš miesto šurmulio ir pasigrožėti gamta. O grožėtis tikrai yra kuo. Aplink vien vanduo, o visur žalia žalia. Kas kiek kilometrų vis pasirodo gyvenvietės. Abu Nemuno krantai gausiai nusėsti žūklės entuziastų, aplink skraido daugybė rūšių paukščių, o kur ne kur iki pusės į vandenį įbridusios mūkia karvės.

Plaukiant Nemunu jausmas tarsi skrodžiant liniją, skiriančią Lietuvą ir Rusiją. Ir šis jausmas neapgaulingas. Kas keli kilometrai matomi stulpeliai, žymintys Lietuvos ir Rusijos teritorijas. Vaizdai abiejuose krantuose visiškai skirtingi. Visi Kaliningrado srities miestai, matomi nuo kranto, kelia šiurpą. Jie atrodo negyvenami ir labiau tinka siaubo filmui kurti. Uniformuotų pareigūnų daugiau nei paprastų piliečių. O štai Lietuvos pusėje vaizdai skiriasi – jaukios gyvenvietės, atrodančios itin taikiai.

© Ingridos Monkevičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Bijantiems jūros ligos Nemuno baimintis nereikėtų. Bangelės vos vos jaučiamos ir laivo jos nesūpuoja. Tačiau Kuršių Marios gali įvaryti baimės. Nepaslaptis, jos sunkiai nuspėjamos. Kartais didelės bangos taip įsiūbuoja laivą, kad kyla noras į kažką įsikibti. Laivui skrodžiant bangas labiau panašu lyg trankytumeisi į uolas. Tačiau nereikia baimintis, saugiai pasieksite krantą.

Laivelis, plukdantis į Nidą, nė iš tolo nepanašus į matomą filmuose. Net gi sunkiai primena jachtą. Kyla mintis ar toks nedidelis laivelis sugebės nuplukdyti ilgą atstumą, ar nesulūš vidury kelionės. Prieš keletą metų garsiai nuskambėjo žinia, kad tokiam laivui beplaukiant baigėsi degalai. Keleiviai buvo įstrigę vidury Nemuno. Dar vienu atveju laivas sustojo trūkus tarpinei. Jis net nepasiekė Nidos. Vos sutaisius gedimus grupelė žmonių nusprendė verčiau grįžti namo. Tačiau nebuvo nė vieno atvejo, kad kas nors nukentėtų.

Ekskursijai po Nidą skiriamos maždaug 6 val. Laiko užtenka viskam – ir pabūti prie jūros, ir pamatyti miestą. Būtinai užsukite į bardų skverelį, užkopkite į Parnidžio kopą, apsilankykite gintaro muziejuje ir pavalgykite šviežios žuvies. Jei nemėgstate ilgų pasivaikščiojimų, išsinuomokite dviratį. 17 val. laivelis pasuka namų link. Smagios kelionės!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: