Kino filmo "Lunch box" kadras

Vienas įdomiausių reiškinių Mumbajuje, kurį stebi ne tik smalsūs turistai bet analizuoja ir Harvardo mokslininkai, yra pietų dėžučių išvežiojimo amatas. Biuruose dirbantys žmonės mieliau nei pirktinį valgo namuose ruoštą maistą, kurį tiesiai į darbo vietą jiems pristato dabavala (dėžučių išvežiotojas).

Šios profesijos atstovai uždirba visai nedaug, tačiau labai didžiuojasi savo amatu. Mat kas dieną vos penki tūkstančiai Mumbajaus dabavalų laiku ir į vietą pristato apie du šimtus tūkstančių pietų dėžučių. Dauguma dabavalų nemoka skaityti, todėl pietų dėžutės pažymimos įvairiais spalvų ir simbolių kodais. Dabavalos klysta itin retai (sakoma, kad suklystama vieną kartą iš šešių milijonų), o jų išvežiojimo sistema tokia chaotiška ir patikima, kad ja susidomėjo mokslininkai. Taigi, ne ten kur reikia pristatyta pietų dėžutė tikimybe prilygsta laimėtai loterijai ir Indijos kultūros kontekste be abejonės turi magišką atspalvį.

Namų šeimininkė Ila nsuprendžia susigražinti savo abejingo sutuoktinio meilę į jo pietus dėdama naujų prieskonių. Tačiau jos vyras ir toliau išlieka abejingas. Įtardama, kad ivežiojant pietus įvyko klaida, kitą kartą Ila į pietų dėžutę įdeda trumpą laiškelį. Šitaip prasideda susirašinėjimas tarp jaunos moters ir į pensiją besiruošiančio klerko Sadžano. Ila jaučiasi nemylima, Sadžanas – našlys. Gal dėl to, o gal dėl Ilos dedamų prieskonių, netrukus judviejų laiškai įgauna romantišką atspalvį.

Filmas puikiai iliustruoja ir Indijos biurų kultūrą ir žmonių požiūrį į maistą. Vargšas pietums valgo bananus, turtingesnis perka maistą restorane, tačiau laimingiausias vyras tas, kuriam maistą ruošė mylimos moters rankos. Čia apsieinama be Bolivudinių šokių ir dramatizmo, Indijos kino kultrūrai nebūdingu lyriniu tonu pasakojama platoniška, beveik neįmanoma meilės istorija. Žinant dabavalų darbo patikimumą ir našlio statuso stigmą belieka tik dūsauti ir… vis dėl to dabar, turbūt, apie klaidą pietų dėžutėje svajoja ne viena Mumbajaus namų šeimininkė.

Taip pat skaitykite: Timbuktu: Muzika draudžiama. Šokti ir dainuoti – draudžiama.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: