Filmo „Leviatanas” kadras

Rusų režisieriaus Andrey Zvyagintsev‘io filmas „Leviatanas“ jau yra laikomas vienu geriausių šių metų filmų ir, dauguma kino kritikų sutinka, vertas laimėti Oskarą geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje. Kanų kino festivalyje „Leviatanas“ buvo apdovanotas už geriausią scenarijų, o šią savaitę paskelbtose „Auksinio Gaublio“ nominacijose pretenduoja į Geriausio filmo užsienio kalba apdovanojimą.

Apdovanojimai ir nominacijos dar ne viskas, bet, turiu pripažinti, „Leviatanas“ yra pelnytai nominuojamas geriausių filmų užsienio kalba kategorijose. Tikrai geras filmas sugeba taip įtraukti žiūrovą emociškai, kad filmui pasibaigus dar ilgai mąstoma apie pagrindinio herojaus likimą ir neteisybę, išsikerojusią pasaulyje. „Leviatanas“ yra vienas iš tų filmų, kurie labai gerai sužaidžia žūrovo emocijomis. Nereikia net jokių specialiųjų efektų. Dramatiška istorija ir abejingų nepaliekanti aktorių vaidyba – „Leviatano“ stipriosios pusės.

Filmo „Leviatanas” kadras

„Leviatanas“ – moderni Jobo knygos interpretacija (viena iš Senojo Testamento knygų), kurioje klausiama: kodėl kenčia teisieji, o nedoriems žmonėms sekasi? Tai yra pagrindinis klausimas, nagrinėjamas filme.

Mažame miestelyje prie Barenco jūros Kolia visais įmanomais būdais kovoja su korumpuotu meru, kuris nori atimti Kolios nuosavybę, nugriauti jo namą ir pastatyti prabangią vilą ant jūros kranto. Taigi, paprasto žmogaus kova su ydinga politine sistema. Vilties išsaugoti namą ir šeimą vis mažiau, tad Kolia pasikviečia savo geriausią draugą Dimitrijų, dirbantį advokatu Maskvoje, norėdamas informacijos, leisiančios jam pagrasinti merui. Dimitrijus atvyksta, ir atrodo, kad jiems pavyks išsaugoti nuosavybę, tačiau keli nenumatyti „likimo pokštai“ arba „Dievo valia“ visiškai pakeičia įvykių eigą.

Filmo „Leviatanas” kadras

Ne tik scenarijus, bet ir kinematografija „Leviatane“ gniaužia kvapą. Barenco jūros bangos, besidaužančios į uolėtus krantus, paukščiai danguje, kalnai ir miškai – tikras malonumas akims. Vienas žymiausių filmų kadrų – berniukas, sėdintis ant didelio akmens, o fone – banginio griaučiai.

Vis dėl to, stipriausi filme – politiniai aspektai. „Leviatanas“ – gana akivaizdi Rusijos politinės sistemos ir korupcijos kritika. Nustebau sužinojusi, kad paramą šio filmo kūrimui skyrė Rusijos Kultūros ministerija. Nereikia būti politikos mokslų daktaru, kad suprastum, kad politinė korupcija Rusijoje yra viena didžiausių šalies problemų. Filmo režisierius Andrey Zvyagintsev‘is interviu britų laikraščiui „Guardian“ metu teigė, kad gyvenimas Rusijoje tai lyg vaikščiojimas minų lauku. Jis taip pat paminėjo, kad balsuoti Rusijoje vykstančiuose rinkimuose yra beprasmiška, o korupcija yra „amžinas prakeiksmas“.

Filmo „Leviatanas” kadras

Tai yra drąsus filmas, apnuoginantis gyvenimo Rusijoje ypatumus. Niekas nėra pagražinta – degtinė filme galima sakyti liejasi laisvai, keiksmažodžiai „puošia“ kone kiekvieną sakinį, apsvaigus nuo alkoholio sėdama už vairo. Toks gyvenimas.

Filmo „Leviatanas” kadras

Dar reikia paminėti nuostabią aktorių vaidybą – jų indėlis į filmo kokybę ir unikalumą vienas didžiausių. Ypatingai gerai suvaidintas korumpuotas miestelio meras – ir juokas ima žiūrint, ir pyktis, ir neviltis.

Verdiktas 10/10

Tragiška istorija apie paprastus žmones ir jų kovą su sistema korumpuotoje valstybėje. Įdomiai kritikuojamas ir bažnyčios vaidmuo šioje sistemoje. Labai stiprus filmas, nepaliksiantis abejingų. Puiki vaidyba, nuostabus scenarijus, priversiantis susimąstyti apie teisingumą ir jo paieškas, kvapą gniaužiantys gamtos vaizdai – tikrai verti Jūsų dėmesio. Deja, niekur neradau informacijos apie tai, ar šis filmas buvo ar bus rodomas Lietuvoje. Tačiau, jei atsiras galimybė – rekomenduoju.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: