© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nepaisant to, kad Malalai Yousafzai dar tik 17-iolika, dėl savo ryžtingo charakterio ir nuveiktų darbų ji tapo legenda. Būdama vos 11-likos, savo internetiniame dienoraštyje atvirai pasakojo apie sunkų gyvenimą gimtajame Pakistane, viešai agitavo už mergaičių švietimą, Talibano samdinių buvo pašauta už tai, kad išdrįso ieškoti teisybės. Nuo tada paauglė kerėjo pasaulį savo drąsa, atsidavimu kovai dėl vaikų išsilavinimo ir merginų teisių visame pasaulyje.

Malala Yousafzai gimė Mingoros mieste, Pakistane. Per Malalos pirmuosius kelerius gyvenimo metus, Mingoros miestas buvo populiari turizmo vieta, kuri buvo žinoma dėl vasaros festivalių, tačiau viskas ėmė keistis, kai Talibanai (Talibanas – sunitų musulmoniškasis judėjimas) bandė perimti miesto kontrolę į savo rankas. Didėjant problemoms Pakistane, Malala nenuleido rankų ir viešai kalbėjo apie savo ir kitų vaikų teises, siekdama pakeisti pasaulį.

Jauna aktyvistė

Nuo pat 2008-ųjų metų Malala kovojo dėl savo teisių į švietimą. Po to, kai Talibano grupuotė  pradėjo puldinėti mergaičių mokyklas Pakistane, paauglė ėmėsi veiksmų visa tai sustabdyti. Jos tėvas atvėdė ją į Pešavaro miestą Pakistane, kad Malala galėtų pašnekėti su vietiniu žiniasklaidos klubu. Sėkmė buvo paauglės pusėje – jau netrukus susirinkusiai žmonių grupei rėžė kalbą pavadinimu: „Kaip drįsta Talibanas atimti mano teisę į mokslą?”. Taip pat savo kalboje Malala paatviravo apie savo sudėtingą gyvenimą Mingoros mieste. Publiką ypač sukrėtė tai, kad eidama į mokyklą, mergaitė iš baimės slėpdavo savo knygas po drabužiais. Praėjus vieneriems metams, 2009-ųjų metų pradžioje, Yousafzai pradėjo rašyti internetinį dienoraštį BBC kanalui apie savo gyvenimą nuolatinėje Talibano grėsmėje. Siekdama paslėpti savo tapatybę ji naudojo netikrą vardą – Gul Makai. Tačiau ši netikra Malalos tapatybė buvo atskleista tų metų gruodžio mėnesį.

Negailestingas išpuolis                                                                                   

Kai Malalai buvo 14-iolika metų, jos šeima sužinojo, kad Talibanas grasina susidoroti su jaunąja aktyviste. Malalos šeima iš pradžių manė, kad fundamentalistų grupė negalėtų iš tikrųjų pakenkti vaikui, bet pasirodo klydo. 2012 metais, rugsėjo 9 dieną, į autobusą, kuriuo važiavo Malala iš mokyklos, įlipo nepažįstamas vyras. Tik įlipęs į autobusą, vyras akimis pradėjo ieškoti Malalos, kai tik jos draugai atsigręžė į Malalą, teroristas suprato kur slepiasi jo auka ir net nedvejojęs šovė mergaitei į galvą. Kulka kliudė Malalos kairės galvos pusę, o tada keliavo žemyn kaklu. Per išpuolį buvo sužeistos dar dvi merginos. Po šūvio į galvą Malala tapo kritinės būklės, todėl ji buvo nuskraidinta į karinę ligoninę Pešavare. Tolesniam gydymui ji buvo perkelta į Birmingamą, Anglijoje, ten Malalai buvo sukelta dirbtinė koma. Nepaisant visų operacijų, kurias išgyveno jaunoji aktyvistė – ji nepatyrė didelių smegenų pažeidimų. Po šio incidento Malalą pasiekė masiška parama iš viso pasaulio, kuri tęsiasi iki šiol. Tuomet Malala vėl tęsė savo veiklą ir per savo 16-ąjį gimtadienį, Jungtinėse Tautose pasakė įkvėpiančią kalbą apie viską, ką jei teko patirti.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nobelio taikos premijos laureatė

2014 m. Malala gavo Jungtinį Nobelio taikos premijos apdovanojimą, kurį gavo kartu su Indijos vaikų teisių gynėju Kailashu Satyarthi. Ši premija buvo skirta už geriausią darbą vardan tautų broliškumo bei už visus sunkumus, kuriuos teko patirti šiems dviems jauniesiems aktyvistams. Sveikindamas M. Yousafzai, Pakistano premjeras Nawaz Sharif teigė, kad ji yra Pakistano pasididžiavimas, jos nuopelnų pasiekimas yra neprilygstamas. Taip pat pridūrė, kad viso pasaulio mergaitės ir berniukai turėtų sekti jos pėdomis ir būti tokie pat ryžtingi ir atsidavę, kaip Malala. Gavus apdovanojimą būdama tik 17-likos, ji tapo visų laikų jauniausia Nobelio taikos premijos laureate.

Kovoja dėl vaikų išsilavinimo ir atstovauja jaunas moteris

Preitais metais, Liepos 12 dieną, kai Jungtinės Tautos paskelbė jos gimtadienio dieną – kaip „Malala dieną“, paauglė pasisakė prieš šalių delegatus ir pasakė jiems, kad ji atstovauja apie 57 mln. vaikų visame pasaulyje, kurie negali eiti į mokyklą. Taip pat ji teigė, kad Malala diena yra ne jos diena, o kiekvieno berniuko ir mergaitės, kurie yra pasakę savo balsą už savo teises. Taip pat pridūrė, kad vienas vaikas, vienas mokytojas, viena knyga ir vienas parkeris gali pakeisti pasaulį, o išsilavinimas yra vienintelė išeitis norint to pasiekti.

M. Yousafzai stengiasi padėti merginoms kovoti su kliūtimis jų gyvenime, ji nori, kad visos merginos įveiktų savo baimes. Jaunoji aktyvistė susitiko su Nigerijos presidentu Goodluck Jonathan Abujoje, Nigerijoje, kad atstovautų pagrobtų mokyklinio amžiaus merginų interesus. Tą akimirką Malala kreipėsi į merginų pagrobėjus: „Nuleiskite ginklus. Paleiskite savo seseris. Paleiskite mano seseris. Paleiskite šitos valstybės dukteris. Leiskite joms būti laisvom. Jos nepadarė jokio nusikaltimo.“

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ji įkvepia milijonus kitų žmonių

Savaičių bėgyje, kai ji buvo pašaukta Jungtinių Tautų specialaus atstovo dėl pasaulinio išsilavinimo, Gordon Brown pradėjo peticiją jos vardu. „Malala“ peticija buvo pradėta dėl JTO atlikto tūkstantmečio vystymosi tikslo, kuris žada, kad kiekvienas vaikas būtų mokykloje iki 2015-ųjų metų. Peticija sulaukė daugiau nei 3 mln. parašų. Taip pat ši peticija paragino Pakistaną patvirtinti teisę į mokslo įstatymą, kuris garantuoja nemokamą mokslą visiems vaikams. Sukaupusi visus savo išgyvenimus ir atsiminimus, Malala Yousafzai 2013-ais metais išleido savo pirmąją knygą – „Aš esu Malala: Mergina, kuri kovojo už švietimą ir buvo pašauta Talibano“. Jauniausia istorijoje Nobelio taikos premijos laureatė savo knygoje pasakoja apie sudėtingą realybę, kuri jai virto kasdienybe, apie šeimą, kurią iš gimtos šalies išvijo terorizmas ir apie kovą už vaikų teises.

“Malala” fondas keičia pasaulį

Per šių metų „Clinton Global Initiative“ renginį Malala sakė, kad jos fondas kartu su partneriais „Echidna Giving“ paskirs 3 mlijonų dolerių daugiametį įsipareigojimą paremti mokslo iniciatyvą besikuriančiose šalyse. Taip pat šiais metais Malala ir kiti komandos nariai iš jos fondo, padėjo šimtams Sirijos pabėgėlių vaikams persikelti iš jų karo nualintos valstybės į Jordaniją. Malala ir jos organizacija atstovauja daugiau nei milijoną Sirijos pabėgėlių vaikų ir padeda jiem įsigyti išsilavinimą.

Nuostabios svajonės

Malala tikisi viena dieną tapti Pakistano ministre pirmininke. Jaunoji aktyvistė teigia, kad per politiką ji gali tarnauti savo šaliai. Paauglė tiki didelėmis svajonėmis. Pasak paauglės, svarbiausias dalykas yra visada prašyti pasaulio ką nors daryti, bet kartais tai negali būti įgyvendinama, tada tenka patirti smūgį ir tenka viską daryti pačiam. Turbūt būtų sunku suskaičiuoti kiek kartų Malala buvo nominuota apdovanojimams. Žurnalas „The Times“ ją pavadino viena iš “100 įtakingiausių žmonių pasaulyje”, Madona netgi skyrė Malalai dainą, o Kanados vyriausybė nori suteikti jai garbės pilietybę. Galėtume vardinti dar daug priežasčių, kodėl Malalą galime vadinti legenda, tačiau dėl vieno dalyko tikrai galime neabejoti – Malala Yousafzai savo istorija įkvepia viso pasaulio žmones.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: