Occupyforanimals.net archyvo nuotr

Per pastaruosius penkis dešimtmečius, dramblių populiacijos Afrikoje mažėjimas pasiekė rekordinius skaičius. Karas, žinoma, irgi turėjo neigiamų pasekmių dramblių bandoms, bet esminis ir svarbiausias faktorius, lėmęs tokį spartų populiacijos nykimą – nelegali medžioklė Azijos ir kitų šalių rinkoms, konkrečiai – dramblių ilčių.

Garambos nacionalinis parkas, teritorija Kongo Demokratinės respublikos ribose, kuri taip pat įtraukta į Pasaulinio paveldo teritorijų sąrašą, yra vienas iš seniausių Afrikos nacionalinių parkų.  2014 – aisiais metais čia nelegaliai sumedžioti buvo net 114 dramblių.  Per pastaruosius kelerius metus, pastebėta, kad dauguma sumedžiotų dramblių turi šautines žaizdas viršugalvyje. Tai reiškia, kad jie pašauti iš sraigtasparnių.

Dabar pažvelkime į liūdną statistiką: 2015 – ųjų Laukinės Gamtos Apsaugos Pajėgų pranešime teigiama, kad dramblių populiacijos skaičius Tanzanijoje smuko nuo 109 tūkst. 2009 –aisiais iki 43 tūkst. 330 šiandieną. Skaičius Mozambike per tuos pačius penkerius metus nukrito iki 10 tūkst. 200 nuo 20 tūkst. Nors Ugandos nacionaliniame parke brakonieriavimų skaičius mažėja, o populiacija auga, šalis vis dar išlieka viena iš tranzitinių kelių juodajai rinkai.

Garamboje yra 120 reindžerių  4 800 – ams kvadratinių mylių plotui saugoti. Du Garambos reindžeriai buvo nušauti atakoje su brakonieriais Spalį.

African Parks, ne pelno siekianti organizacija, kuri dabar vadovauja Garambos nacionalinio parko atkūrimui, atstatymui, padidino patrulių skaičių ir sustiprino savo oro žvalgybines pajėgas tam, kad galėtų sustabdyti brakonierių antpuolius iš didesnio nuotolio, pavyzdžiui, iš Čado.

Occupyforanimals.net archyvo nuotr.

Occupyforanimals.net archyvo nuotr.

African Parks yra ne pelno siekianti organizacija, kuri pilnai prisiima atsakomybę už nacionalinių parkų atkūrimą ir ilgalaikį valdymą bendradarbiaudama su valdžia ir vietos bendruomenėmis. Organizacijos metodas apjungia pasaulinio lygio gamtos apsaugos praktiką su verslo kompetencija. African Parks siekia finansinių parkų stabilumo derindami ilgalaikes aukotojų lėšas su turizmo biudžeto pajamomis,  susijusias su verslo įmonėmis ir mokesčiais už ekosistemos aptarnavimą, kurie rūpinasi ekonomikos plėtra ir skurdo mažinimu.

Organizacijai African Parks dabar vadovauja 10 – čiai parkų septyniose Afrikos valstybėse: Centinėje Afrikos Respublikoje, Čade, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Malavyje, Konge, Ruandoje ir Zambijoje. Plotas apima 6 mln. hektarų, teritorija didesnė už Nyderlandų plotą.

Nuolatinis nesaugumas, regioniniai konfliktai, sunkiai praeinamos vietovės ir izoliacija – visa tai padaro Afrikos Garambos parką bene sudėtingiausia vieta žemyne praktikuoti gamtos apsaugą.

Kenijoje, gauja, įtariama dramblių ilčių kontrabanda, vadovaujama Feisal Mohammed Ali, yra kalėjime nuo 2014 – ųjų Gruodžio, po to, kai buvo suimti Tarptautinės kriminalinės policijos agentų Dar as Salaame. „Kontrabandos lyderis“ Ali kaltinamas dramblių ilčių, sveriančių daugiau nei dvi tonas, sandorio valdymu – tokiam mastui ilčių reikėjo nužudyti mažiausiai 114 dramblių, o jo vertė siekia 4,5 mln. JAV dolerių. 

elephant killing

© Wikimedia Commons nuotr.

Didžiausias tokio pobūdžio nusikaltimo areštavimas ir Tailando istorijoje. Iltys buvo slepiamos džiovintų pupelių maišuose, kurių kilmės šalis buvo Kongo Demokratinė Respublika, importuojamuose į Laosą.

Praeitai metais ceremonijos metu Times aikštėje, JAV Žuvų ir Laukinės Gamtos Tarnybos pareigūnai sunaikino daugiau nei toną konfiskuotų nelegalių dramblio ilčių. Jie tai padarė viešai, tam, kad atkreipti visuomenės dėmesį į dramblių brakonieriavimą ir laukinės gamtos trikdymą, nelegalią prekybą.

Laukinės Gamtos Apsaugos Pajėgos turi sukūrusios tinklapį, pavadinimu 96 drambliai, kuris skirtas skaičiui dramblių, sumedžiojamų Afrikoje kiekvieną dieną.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: