© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gyvūnų teisių aktyvistai gali švęsti pergalę – vienos Nepalo hinduistų šventyklos vadovai paskelbė panaikinantys šimtmečius gyvavusį masinio gyvūnų aukojimo ritualą, kuriame dalyvaudavo šimtai tūkstančių tikinčiųjų.

Per tą kas penkerius metus vykstančią šventę daugybė maldininkų iš Nepalo ir Indijos renkasi į šventyklą šios Himalajų šalies pietinėse lygumose, kur paaukoja tūkstančius gyvūnų, tikėdamiesi pelnyti deivės Gadhimos, Motinos Gadės, malonę.

“Nusprendėme visiškai sustabdyti gyvūnų aukojimo praktiką”, – antradienį sakė Motilalas Prasadas, Gadhimos šventyklos fondo, kuris organizuodavo šias apeigas, sekretorius.

“Suvokiau, kad gyvūnai yra labai panašūs į mus – jų organai tokie patys kaip mūsų… ir jie jaučia tokį patį skausmą kaip mes”, – M.Prasadas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ritualinio gyvūnų aukojimo istorija Nepale labai sena. Per didžiąsias hinduistų šventes tikintieji aukoja dievams ožkas ir buivolus, tikėdamiesi užsitikrinti sveikatą ir laimę.

Manoma, kad per vėliausią Gadhimos šventę, vykusią pernai lapkritį Barijarpuro kaime netoli sienos su Indija apie 2,5 mln. tikinčiųjų paaukojo 200 tūkst. gyvūnų.

“400 metų gyvuojantį paprotį užbaigti nebus lengva … bet turime ketverius metus įtikinti žmones, kad jiems nereikia aukoti gyvūnų, kad įtiktų deivei”, – aiškino M.Prasadas.

Gyvūnų teisių aktyvistai sveikino šį sprendimą, kurį jie daug metų įtikinėjo priimti šventyklos lyderius ir Nepalo vyriausybę. Prie šios kampanijos prisidėjo kai kurios garsenybės, tarp jų britė aktorė Joanna Lumley (Džoana Lamli) ir prancūzų kino legenda Brigitte Bardot (Brižit Bardo).

Kaip sako legenda, pirmieji aukojimai Barijarpure buvo atlikti prieš kelis amžius, kai Gadhimai sapne pasirodė vienam kaliniui ir paprašė jo pastatyti jai šventyklą.

Kai tas kalinys pabudo, jo grandinės atsirakino, jis galėjo ištrūkti iš kalėjimo ir pastatyti šventyklą, kurioje reikšdamas padėką aukojo gyvūnus.

Nors Nepalo vyriausybė ignoravo raginimus uždrausti gyvulių aukojimą, ji pernai nepasiūlė jokios finansinės paramos tos šventyklos fondui, kuriam 2009-aisiais skyrė 4,5 mln. rupijų (maždaug 36 tūkst.eurų).

Taip pat skaitykite: Prancūzijoje gyvūnams pagaliau panaikintas „baldo“ statusas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: