Michelle Obama © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nigerija antradienį mini liūdną vienų metų sukaktį po islamistų grupuotės “Boko Haram” įvykdyto 219 mokyklinio amžiaus mergaičių pagrobimo iš šalies šiaurės rytuose esančio Čiboko miesto.

Šiam įvykiui paminėti numatyta virtinė renginių ir kitose pasaulio šalyse.

Mergaičių pagrobimo metinės pasitiktos ne tik naujais reikalavimais jas paleisti, bet ir žmogaus teisių organizacijos “Amnesty International” pateiktais sukrečiančiais faktais, kad nuo praėjusių metų pradžios islamistai pagrobė mažiausiai 2 tūkst. moterų ir mergaičių.

Jungtinės Tautos ir Afrikos žmogaus teisių organizacijos taip pat paragino islamistus nebesirinkti vaikų savo taikiniais šiame konflikte, per kurį jau žuvo mažiausiai 15 tūkst. žmonių, o maždaug pusantro milijono, tarp jų 800 tūkst. vaikų, liko be namų.

Pagrindinis dėmesys antradienį kryps į Nigerijos sostinę Abudžą, kur po mergaičių pagrobimo beveik kasdien vyksta tylūs piketai, kuriuose reikalaujama nedelsiant jas paleisti.

Niujorke kampanijos “Grąžinkit mūsų mergaites” (#BringBackOurGirls) aktyvistai pranešė, kad dangoraižis “The Empire State Building” nušvis raudonos ir purpurinės spalvų šviesomis, kurios simbolizuos reikalavimą nutraukti smurtą prieš moteris.

Apie 276 mergaitės buvo pagrobtos iš savo bendrabučių Valstybinėje mergaičių vidurinėje mokykloje atokiame Čiboko mieste šiaurės rytinėje Borno valstijoje balandžio 14-osios vakarą.

57 iš jų sugebėjo pabėgti, tačiau apie kitas 219 mergaičių nieko nežinoma nuo praėjusių metų gegužės, kai “Boko Haram” paskelbė vaizdo įrašą, kuriame buvo nufilmuotos maždaug 100 pagrobtųjų, vilkinčių visą kūną dengiančius hidžabus ir besimeldžiančių kažkokioje kaimo vietovėje.

Šios islamistų grupuotės lyderis Abubakaras Shekau (Abubakaras Šekau) vėliau paskelbė, kad visos pagrobtos mergaitės atsivertė į islamą ir buvo “ištekintos”.

Tarptautinis dėmesys pagrobtų mergaičių likimui iš pradžių buvo vangus, bet paskui smarkiai suintensyvėjo, iš dalies dėl kampanijos socialinėje žiniasklaidoje (#BringBackOurGirls).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: