malala-yousafzai.com archyvo nuotr,

Šiemet Nobelio taikos premija skirta Vaikų teisių į švietimą aktyvistei pakistanietei Malalai Yousafzai ir vaikų teisių aktyvistui indui Kailashui Satyarthi.

Būdama 17 metų Malala yra jauniausia Nobelio premijos laureatė.

2012 m. Spalį paauglė buvo pašauta į galvą Talibano smogiko dėl savo kampanijų už mergaičių teisę į švietimą. Dabar ji gyvena Birmingeme, Jungtinėje Karalystėje.

Malala sakė, jog esanti pagerbta už suteiktą premiją bei, kad ji jai leidžia jaustis stipresnei ir drąsesnei.

Ji atskleidė, jog naujienas apie gautą premiją sužinojo būdama savo chemijos klasėje Birmingemo mokykloje.

„Aš labai laiminga, jog galiu dalintis šia premija su žmogumi iš Indijos,“ –sake ji spaudos konferencijoje, prieš tai pajuokaudama, kad negali ištarti K. Satyarthi pavardės.

Nobelio komitetas liaupsino poros pastangas kovoje prieš vaikų ir jaunuolių priespaudą.

“K. Satyarthi išlaikė Gandi tradiciją ir vadovavo įvairiems taikiems protestams prieš vaikų išnaudojimą, siekiant finansinės naudos,” – sakoma komiteto pranešime Nobelio institute, Osle.

60-metis įsteigė Vaikystės išsaugojimo judėjimą (Bachpan Bachao Andolan), kuris rengia kampanijas už vaikų teises ir kovą su prekyba žmonėmis.

„Tai didelė garbė visiems indams, garbė visiems vaikams, kurie vis dar gyvena vergovėje, nepaisant visų technologijos, rinkos ir ekonomikos laimėjimų, – reaguodamas į naujieną sakė K. Satyarthi. – Skiriu šią premiją visiems šiems pasaulio vaikams“.

Herojiškos pastangos

Thorbjornas Jaglandas, Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas, pagerbė Malalos pasiekimus.

„Nepaisant jauno amžiaus, Malala Yousafzai, jau keletą metų kovoja už mergaičių teisę į švietimą ir savo pavyzdžiu parodė, kad vaikai ir jaunuoliai taip pat gali prisidėti prie savo pačių padėties gerinimo,– sakė jis. – Ji tai padarė pavojingiausiomis sąlygomis. Dėl savo herojiško ryžto ji tapo pagrindiniu balsu kovoje už mergaičių teisę į švietimą “

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Komitetas pažymėjo, jog buvo svarbu, kad musulmonė ir induistas, pakistanietė ir indas, sujungė savo jėgas kovoje už švietimą ir prieš ekstremizmą.

Birmingame Malaja atsidūrė siaubingomis aplinkybėmis, išgyvenusi pasikėsinimą nužudyti, ir buvo gydoma Karalienės Elžbietos ligoninėje, kur įsikūręs Karališkasis gynybos medicinos centras.

Medikų patirtis, sukaupta gydant konfliktų zonose sužeistus karius, reiškė, jog tai geriausia vieta jos gydimui. Ji tebesigydo ambulatoriškai, o ligoninės personalas gyrė ją už jos nepaprastą išgijimą ir kovą gyventi visavertį energingą ir atkaklų gyvenimą.

„Šių metų premija tikriausiai bus priimta kaip neginčitinas Norvegijos Nobelio komiteto sprendimas, nors pastaraisiais metais diskusijų dėl sprendimo išvengti nepavykdavo“, –sako Larsas Bevangeris (BBC) iš Oslo.

„Norvegijos santykiai su Kinija vis dar kenčia dėl 2010 m. Kinijos disidentui skirtos Nobelio taikos premijos“, –pridūrė mūsų korespondentas.

Malala ir Satyarthi bus pakviesti dalyvauti Nobelio taikos premijų įteikimo ceremonijoje, kuri vyks gruodžio mėnesį, Osle, kur jiems bus įteikti medaliai ir 1,4 mln. dolerių piniginė premija.

Pakistano pasididžiavimas

Malala pirmą kartą dėmesio sulaukė 2009 m., kai parašė anonimišką tinklaraštį BBC tinklalapyje urdu kalba apie gyvenimą Talibano valdomame šiaurės vakarų Pakistane.

Ji buvo pašauta, kai smogikas įlipo į jos mokyklinį autobusą Svato slėnyje.

Ji atsigavo nuo užpuolimo ir nuo tada išliko visuomenės akiratyje, išleisdama autobiografiją bei kreipdamasi į JT Generalinę Asamblėją.

Pakistano ministras pirmininkas Nawazas Sharifas pasveikino Malalą Yousafzai, pavadindamas ją savo šalies pasididžiavimu.

„Jos pasiekimas neturi precedentų ir yra neprilygstamas. Viso pasaulio mergaitės ir berniukai turėtų imti pavyzdį iš jos kovos ir atsidavimo,” – sakė jis savo pranešime.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi prisijungė prie tūkstančių „Twitter“ naudotojų, sveikinančių porą, sakydamas, jog visa tauta didžiuojasi ypač svarbiu K. Satyarthi pasiekimu.

Jis taip pat pasveikino Malalą su jos nepaprastos ištvermės ir drąsos reikalaujančia kelione.

2013 m. Malala „Times“ žurnalo buvo įvardyta kaip viena įtakingiausių žmonių bei tais metais jai buvo suteikta prestižinė Sacharovo premija

Buvo spėjama, jog praeitų metų Nobelio premija bus skirta jai. Šiais metais moterų, kurioms buvo skirta Nobelio taikos premija, skaičius išaugo iki 16.

Šiemet buvo rekordinis 278 kandidatų į Nobelio Taikos premiją skaičius, tarp kurių popiežius Pranciškus ir Kongo ginekologas Denis Mukwege, nors visas sąrašas buvo laikomas paslaptyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: