Kino filmo "Reservoir Dogs" kadras

Kventinui Tarantinui filmas „Pasiutę šunys“ nebuvo pirmasis, tačiau būtent ši kino juosta iškėlė jo, kaip režisieriaus, scenarijų autoriaus ir aktoriaus karjerą į aukštumas. Kultiniu hitu tapęs filmas žurnalo „Empire“ buvo įvardintas geriausiu nepriklausomu filmu. Jis buvo nominuotas 22 apdovanojimams, iš kurių laimėjo 12. Kaip ir dauguma Tarantino filmų, šis pasižymi savo žiaurumu ir juodu humoru.

Veiksmas prasideda nedidelėje Los Andželo kavinėje, kurioje paprastai šnekučiuojasi 8 vyrai. Po šio jų pokalbio, kuris atrodo neturi jokios reikšmės filmo eigai, seka scena, kurioje ponas Oranžinis kraujuodamas ant galinės automobilio sėdynės yra gabenamas pono Balto. Žiūrovas yra įmetamas į veiksmą be jokio paaiškinimo – toks nelinijinis filmavimo būdas vėliau tapo Tarantino skiriamuoju ženklu.

Filmo eigoje sužinoma, kad mafijos bosas Džo Kabotas su savo sūnumi Edžiu Kabotu organizuoja vagystę iš juvelyrinės parduotuvės, į kurią turi būti pristatyti paruošti pardavimui deimantai. Šiam tikslui jie sukviečia šešis, vienas kitam nepažįstamus nusikaltėlius, ir dėl saugumo, jei kuris nors būtų sugautas policijos, jiems suteikia slapyvardžius – ponas Baltas, ponas Oranžinis, ponas Rudas, ponas Mėlynas, ponas Šviesiaplaukis ir ponas Rožinis.

Kino filmo “Reservoir Dogs” kadras

Po nepasisekusios vagystės, kuri turėjo būti labai lengva, ponas Oranžinis ir ponas Baltas grįžta į suplanuotą susitikimo vietą. Neilgai trukus pasirodo ponas Rožinis, kuris teigia, kad juos kažkas išdavė, nes policija jų jau laukė nusikaltimo vietoje. Tai pagrindinis filmo klausimas – kas juos išdavė?

Filme taip pat yra pateikiama keturių iš nusikaltėlių praeitis, taip žiūrovui leidžiama plačiau susipažinti su jų asmenybėmis. Ponas Šviesiaplaukis turbūt labiausiai išsiskiriantis iš jų. Jis – visiškas psichopatas, kuris be jokios priežasties apiplėšimo metu pradeda šaudyti į įkaitus. Mažą to, bėgdamas iš nusikaltimo vietos jis pagrobia policininką, kurį vėliau kankina norėdamas gauti informacijos apie išdaviką.

Kino filmo “Reservoir Dogs” kadras

Juosta išsiskiria tuo, kad joje labai mažai moterų ir nei vienos veikėjos su žodžiais. Originalus Tarantino planuotas biudžetas buvo 30 tūkstančių dolerių, tačiau po to, kaip prie filmo prisijungė aktorius Harvis Keitelas, vaidinęs poną Baltą, jis išaugo iki 1.5 milijonų dolerių.. Toks pasikeitimas yra milžiniškas, tačiau filmo biudžetui tokie pinigai yra labai riboti. Dėl šios priežasties filmas apie deimantų vagystę neturi scenos, kurioje būtų parodytas pats apiplėšimas.

Nepaisant mažo biudžeto, tai nepaprastai talentingai parašyta istorija, kurioje neatskleistas detales žiūrovas gali susikurti pats. Tai suteikia filmui naują dimensiją, kuri įtraukią žiūrovą į filmo eigą. Filme naudojamas nuotaikingas garso takelis, kuris daugiausiai susideda iš dainų išleistų praėjusio amžiaus septintąjame dešimtmetyje. Daina „Stuck in the middle with you“ atliekama grupės „Stealers Wheel“ suteikia keisto žavesio scenai, kurioje ponas Šviesiaplaukis kankina policininką.

„Pasiutę šunys“ yra lyginamas su tokiais klasiką tapusiais filmais kaip Martino Skorsesio „Geri vyrukai“ ar Stanley Kubriko „Žudymas“. Pastarojo filmo įkvėptas Tarantino ir sukūrė šį savo šedevrą. Nors šis filmas kai kuriems žiūrovams gali pasirodyti žiaurokas, neverta vien dėl šios priežasties atsisakyti jį peržiūrėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: