© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ne visos religijos turi būti rimtos. Skraidančio spagečių monstro religija – viena nerimtų. Nors dauguma ir supranta, kad šia religija iš tiesų nelabai kas ir tiki, tai nereiškia, kad ji neturi tikslo. Jos įkūrėjas Bobby Hendersonas šią religiją norėjo pašiepti kreacionizmo (evoliucijos teorijai prieštaraujanti religinė teorija) teoriją ir tokiu būdu protestuoti prieš jos mokymą Kanzaso valstijos mokyklose.

2005 metais fizikos bakalaurą baigęs Bobby Hendersonas nusiuntė laišką Kanzaso valstijos švietimo tarybai, kuriame pateikė pasiūlymą, kartu su kreacionizmu į mokyklų programą įtraukti ir švietimą apie skraidantį spagečių monstrą.  Jo teigimu, jis nėra nusistatęs prieš religija, tačiau nepateisina kai religija bando apsimesti mokslu ir taip klaidinti jaunimą. Kreacionizmo teorijoje yra atmetami visi įrodymai apie evoliucija ir yra teigiama, kad viską sukūrė Dievas ar kažkokia aukštesnė būtybė. B. Hendersonas teigia, kad ši teorija yra lygiai taip pat įrodoma, kaip ir skraidančio spagečių monstro egzistavimas.

Šį laišką jis patalpino savo sukurtame internetiniame puslapyje, kuriame sulaukė didelio visuomenės dėmesio. Per metus laiko puslapyje apsilankė dešimtys milijonų žmonių. Religija tapo tikru interneto fenomenu: daugumai žmonių, kurie pasisako prieš religijos veržimąsi į mokslą ar religinius fanatikus, tai tapo ginklu, pašiepiančiu jų įsitikinimus. Skraidančio spagečių monstro religija tapo simboliu žmonėms, kovojantiems prieš kreacionizmo plitimą JAV švietimo sistemoje. Visai pasaulio žiniasklaidai kalbant apie spagečių monstrą, B. Hendersonas pripažino, kad nesitikėjo tokios sėkmės.

„Pastafariai“ (žmonės tikintys Skraidančiu spagečių monstru) tiki, kad nematomas ir neaptinkamas skraidantis spagečių monstras padauginęs alkoholinių gėrimų sukūrė visatą. Dėl to, kad buvo neblaivus, monstras sukūrė Žemę, kuri yra netobula. Norėdamas patikrinti žmonių atsidavimą spagečių monstras sufabrikavo Žemėje visus evoliucijos įrodymus. Kai tyrėjai skaičiuoja rezultatus spagečių monstras juos pakeičia, kad šie atitiktų evoliucijos teoriją.

Šioje religijoje, kaip ir daugelyje kitų egzistuoja pomirtinio gyvenimo – rojaus ir pragaro sąvokos. Tik pastafarių rojuje egzistuoja alaus vulkanas ir striptizo šokėjų gamykla. Panašiai kaip ir rojuje, jų pragare egzistuoja alus, tik jis yra išsivadėjęs, o striptizo šokėjos serga lytiškai plintančiomis ligomis.

Šis austras išreikalavo iš  valdžios, kad jam būtų leista nusifotografuoti vairuotojo pažymėjimui su kiaurasamčiu ant galvos, nes to esą reikalauja jo religija. © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kitas įdomus pastafarių įsitikinimas, kad piratai yra beveik dieviškosios būtybės. Viduramžiais krikščionys ir krišnaitai pradėjo skleisti dezinformaciją apie tai, kad piratai yra vagys ir plėšikai.  Pastafariai tiki, kad piratai buvo taiką mylintys žmonės, kurie keliavo po pasauli ir skleidė gėri, dalino vaikams saldainius. Tačiau piratų vaiduokliai nėra tokie geri, ir būtent jie yra pradangino visus laivus ir lėktuvus Bermudų trikampyje. Savo laiške Hendersonas rašė, kad piratų skaičius taip pat įtakoja pasaulinį atšilimą. Grafiškai tai atrodo teisingai, nes mažėjant piratų skaičiui Žemė pradėjo šilti. Tokiu būdu jis norėjo pašiepti kai kurias religines grupes, kurios teigė, kad padidėjęs įvairių nelaimių skaičius yra įtakotas žmonių netikėjimu Dievu.

Pastafarių religijoje nėra daug papročių ir tadicijų. Joje švenčiama kiekvienas penktadienis ir maldos yra užbaigiamos žodžiu „R’amen“ – sumaišyti du žodžiai: krikščioniškas „amen“ ir „ramen“ reiškiantis makaronus. Žiemos laikotarpiu jie švenčia šventę, tiesiog pavadinta švente. Ši šventė vyksta apie Kalėdų laikotarpį. Kadangi skraidančio spagečių monstro religijoje nėra tikima formalumais ir apeigomis šventes kiekvienas jos pasekėjas pamini kaip jis nori.

Jie turi savo religinius galvos apdangalus – kiaurasamčius. Turbūt žinomiausia istorija nutiko Austrijoje, kai Niko Almas po trijų metų įrodė, kad yra psichiškai sveikas ir jam buvo leisti fotografuotis su šiuo religiniu galvos apdangalu savo teisėms vairuoti.

Taip pat skaitykite: TOP 10 pačių keisčiausių pasaulio religijų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: