Kino filmo "The Drop" kadras

Festivalių favoritų“ programoje pristatyta belgų režisieriaus Michaelo R. Roskamo kriminalinė drama „Purvini pinigai“ („The Drop“) perteikia Bruklino gyventojų, įsipainiojusių į nešvarius mafijos darbelius, kasdienybę. Filmu taip pat atsisveikinama su Jamesu Gandolfini – tai paskutinis aktoriaus pasirodymas didžiajame ekrane.

Kaip sakė filmą prieš seansą pristatęs kino kritikas Gediminas Jankauskas, mirtinos nuodėmės mafijos pasaulyje yra dvi: boso ar bendražygio išdavystė arba pasikėsinimas į nusikaltėlių pasaulio autoriteto pinigus, o „Purvinuose piniguose“ randame jas abi. Paprastas, tylus vaikinas Bobas (akt. Tomas Hardy) dirba viename Bruklino barų. Atrodytų, nieko čia neįprasto, tačiau baras priklauso čečėnų mafijai, kuri kartkartėmis jį naudoja kaip susitikimų vietą nešvariai uždirbtų pinigų perdavimams. Artėjant vienam tokių susitikimų paaiškėja, jog Bobas žino toli gražu ne viską, o pinigais domisi ne tik mafijos atstovai.

„Purvini pinigai“ – vos antrasis pilno metražo filmas režisieriaus Michaelo R. Roskamo kūrybinėje biografijoje, tačiau šis jaunas kūrėjas jau žinomas kino gerbėjams. Pirmasis M. Roskamo filmas „Jaučio galva“ („Rundskop“) 2012-aisiais buvo nominuotas Oskarui kaip pretendentas į geriausio užsienio filmo apdovanojimą. „Purvini pinigai“ – pirmasis režisieriaus filmas, pastatytas anglų kalba, tačiau tipišku holivudiniu produktu šio kūrinio nepavadinsi.

Kino filmo “The Drop” kadras

Nors filme yra visi kriminalinio trilerio atributai – tamsi atmosfera, vien žvilgsniu gebantys išgąsdinti mafijos atstovai, įprasta situacija, pasisukusi netikėta linkme ir problemą efektyviai išsprendžiantis herojus – „Purvinuose piniguose“ veiksmo palyginti nedaug. Jo trūkumą kompensuoja įtraukianti istorija, o ilgi dialogai, atskleidžiantys pasakojimo detales ir veikėjų charakterį vaidina svarbų vaidmenį. Niūrią atmosferą praskaidrina juodo humoro perliukai, kurių filme netrūksta. Veikėjų kasdienybė ekrane pateikiama ganėtinai realistiškai, be stilizuotų pagražinimų, siekiant atskleisti vienišo žmogaus tam, kad užsidirbtų pragyvenimui įsitraukusio į mafijos veiklą, istoriją.

Kino filmo “The Drop” kadras

Filmo veiksmas vyksta Niujorke, režisierius subūrė taprtautinę aktorių komandą – pagrindinius vaidmenis atlieka britas Tomas Hardy, švedė Noomi Rapace ir belgas Matthiasas Schoenaertsas. Filme taip pat vaidina Jamesas Gandolfini, miręs nuo širdies smūgio praėjus vos mėnesiui nuo filmavimo pabaigos. Geriausiai kinomanams žinomas kaip mafijos bosas Tony Soprano, J. Gandolfini su paskutiniu vaidmeniu susitvarkė puikiai, tačiau jo vaidinto personažo motyvai ir baigtis buvo gana nuspėjami, ko nepasakysi apie Tomo Hardy vaidinamą Bobą. Šis jaunas aktorius dar kartą įrodė, jog geba kurti daugiasluoksnius personažus ir yra vienas talentingiausių savo kartos kino kūrėjų.

Verdiktas: 8/10

„Purvini pinigai“ nėra tipinis holivudinis kriminalinis trileris. Filmui šarmo suteikia puiki aktorių vaidyba ir lėtas tempas su nuolat ore tvyrančia pavojaus nuojauta. Gaila, kad daug kas šio filmo nepamatys, nes reklamos jam buvo skirta gerokai mažiau nei dažnai hitais tampantiems kur kas prastesniems Holivudo filmams. Tai – kriminalinis trileris mąstančiam žiūrovui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: