Kino filmo "Трудно быть богом " kadras

Aleksėjaus Germano juodai balti filmai abejingų nepalieka – vieni juose randa kažką žavinčio ar verčiančio susimąstyti, kiti nusivilia ir nesupranta. Kiekvieną filmą kūrė kartu su žmona Svetlana Karmalita, tai šiek tiek stebina, nes paskutinė juosta „Sunku būti Dievu“ yra pilna akims nejautrių scenų.

Mokslininkų grupė keliauja į identišką žemei planetą,  tik jos gyventojai yra kultūriškai ir technologiškai atsilikę. Gyvenimo būdas, higiena ir kiti vaizdai primena Viduramžius. Antonas siunčiamas į tą planetą, kad padėtų jos gyventojams tobulėti. Vieni jį pamėgsta, kiti niekina. Viską apsunkina tai, kad Antonas negali imtis jokių šiuolaikinių priemonių, kad padėtų vietos gyventojams. Jis pasivadina Donu Rumata, didiku, kuris apsigyvena pilyje apspuptoje skurdo, Arkanare.  Susiranda nuotaką Ari ir imasi veiklos.

Rumatos užduotis surasti Budakhą, kuris buvo pagrobtas tirono Dono Rebo. Jis yra atsakingas už daugelį rašytojų ir mokslininkų žudynes. Kelionių metu, Rumatą vis labiau nervina vietinių nemokšiškumas, neišsiauklėjimas. Donas Reba suorganizuoja išpuolį prieš Doną Rumatą. Rumata pabėga, tačiau po visko imama abejoti, kad jis yra Dievas, kila nepasitenkinimo bangos ir kiti nesusipratimai. Vėliau Rumata sutinka savo girtuoklį draugą Pampą, kurį išmokina ginklų technikos. Konfliktai su Reba tęsiasi, nužudomas Pampa, nuotaka Ari. Po visų kovų, gyvenvietėje pasirodo kiti mokslininkai-keliautojai ir jie pasiūlo Rumatai grįžti į žemę, tačiau jis atsisako ir pareiškia „sunku būti Dievu“. Filmo pabaigoje rodomas vaizdas žiemą, kai Rumata keliauja iš Arkanaro.

Sunku buti Dievu 2

Kino filmo “Трудно быть богом ” kadras

Tai labai sudėtingas filmas. Daug veiksmo, žiūrėjimą apsunkina sudėtingas siužetas. Sunku kai negali logiškai suvokti kodėl yra daromas vienas ar kitas veiksmas. Juosta nėra eilinė, tačiau sunku pasakyti kuo ji taip išsiskiria. Vaizdai?  Krintančios žarnos, pilstomi vėmalai. Tai išskiria iš didelės dalies filmų, tačiau dėl to negalime pasakyti, kad filmas tampa išskirtiniu. Idėja? Labai gera, tačiau jos išpildymo būdai parinkti sudėtingi ir netinkami. Dėl to filmas pasiekia siaurą žiūrovų ratą. 3 valandos juostos, o suvokti kažkokius kontūrus pradedi po pusantros.  Matomi vaizdai taip pat negelbėja ir neteikia malonumo.

Sunku buti Dievu 4

Kino filmo “Трудно быть богом ” kadras

Tikru kontrastu viskam tampa pagrindinis veikėjas Donas Rumata. Nors jis taikosi prie gyventojų, tačiau jo laviravimas tarp to ko jis nori pasiekti ir to, ką jis gali padaryti žavi. Žmogaus ramumas, protas visiškai jį išskiria iš aplinkos. Net pačioje pirmoje scenoje kur jis pasirodo su baltais, švariais marškiniais priverčia susimąsyti, kad čia kažkas ne taip, nes per kelias minutes matytas purvas, srutų duobės, kuriose vaikšto ir vištos ir žmonės, tampa normaliu gatvės vaizdu.

Sunku buti Dievu 3

Kino filmo “Трудно быть богом ” kadras

Techninė juostos pusė yra viena stipriausių juostos pusių, kuri gelbėja visą situaciją. Pirma mintis, pamačius 2013 metų filmą ir juodai baltus vaizdus, kad kažkas bandys vaizduoti septyniasdešimtuosius, tačiau vėliau suvoki, kad juodai balti vaizdai yra tikras išgelbėjimas, nes rankomis maišomi žmogaus viduriai ar plakanti širdis neleis sutelkti dėmesio į siužetą. Filmavimo kokybė taip pat gera. Tinkamai ir vietoje sudėtas apšvietimas, šešėliai. Garsai dar labiau paaštrina matomus vaizdus – grandinių žvangėjimas, čepsėjimas ir išmatų maišymas girdimas lyg viskas būtų šalia. Matomam vaizdui ir girdimam garsui truktų tik kvapo užuodimo.

Sunku buti Dievu 0

Kino filmo “Трудно быть богом ” kadras

Aktorių daug ir visi maišosi, sukasi vienas aplink kitą. Identifikuoti galima vos kelis. Jų darbą įvertinti sunku – vaidinti visiškai atsilikusius žmones gal ir nėra lengva užduotis, tačiau sunku pasakyti kaip turėtų būti gerai, o kaip blogai suvaidintas kitos civilizacijos žmogus. Pagrindinis aktorius Leonidas Yarmolnikas vaidmenį atliko labai gerai, kitus vertinti sudėtinga.

Verdiktas 7 iš 10

Taigi… Juosta išskirtinė. Idėja labai gera, techninis darbas taip pat. Tačiau pats siužetas perkrautas. Žiūrėti sudėtinga, nemalonu ir draudžiama jautriems žmonėms. Antrą kartą nežiūrėčiau ir draugui, kuris nesidomi evoliucija nesiūlyčiau.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: