Šiandien gyvename skaitmeniniame ir technologijų pilname amžiuje, todėl sutelkti dėmesį ir nesiblaškyti darosi vis sunkiau, nei atlikti konkretų darbą. Kai esame produktyvūs, atlikti darbo uždaviniai  ir rezultatai tampa kur kas kokybiškesni, tačiau yra daugybė blogų įpročių, kurie pamažu naikina mūsų produktyvumą. Todėl  norint pagerinti  darbo našumą ir produktyvumą, turite atsisakyti  šių blogų įpročių.

1.Televizoriaus žiūrėjimas prieš miegą

Po įtemptos darbo dienos, ko gero, kiekvienas žmogus linkęs patogiai įsitaisyti ant sofos prie televizoriaus ekrano, o vėliau žiūrėjimą pratęsti miegamajame. Daugelis žmonių mano, jog televizoriaus žiūrėjimas atpalaiduoja, tačiau ištiesų tik dar labiau priverčia pasijusti pavargusiems. Taip yra todėl, kad žmonės nesuvokia, kiek laiko praėjo žiūrėdami įvairias laidas ar fimus, o to pasekoje užmiega gerokai po vidurnakčio. Viso to pasekmė – nekokybiškas miegas. Nereikėtų į visa tai numoti ranka, nes tik esant  kokybiškui ir visaverčiui miegui diena tampa kur kas produktyvesnė. Visu tuo galima pasirūpinti labai paprastai, tiesiog išnešti televizorių iš miegamosios patalpos ir gerai išvėdinti kambarį. Miegas taps ne tik kokybiškesnis, bet ir ryte jausities kur kas labiau pailsėję.

2.Ilgas naršymas socialiniuose tinkluose

Socialiniai tinklai yra puiki priemonė palaikyti ryšį su šeima ar draugais. Tačiau dažnai nutinka taip, kad, kai: susirašinėjame, publikuojame ir dalinamės nuotraukomis ar tiesiog žiūrime įvairius video filmukus, mes prarandame laiko nuovoką ir valandų valandas švaistome laiką veltui. Žmonės įpratę prieš miegą patikrinti savo socialinio tinklo paskyrą, siekiant išsiaiškinti naujus įvykius ar pranešimus ir to pasekoje, vėl nepastebimai ilgą laiką praleidžia naršydami, ir miegoti nueina vėlai. Ryte atsikėlę jaučiasi pavargę ir mieguisti, o viso to kaltė per ilgas naršymas. Jei naršymas socialiniuose tinkluose yra neatsiejama jūsų gyvenimo dalis, ją reiktų pakeisti į panašią, tačiau naudos teikiančią veiklą. Šiuo atveju tam puikiai tiktų asmeninio blogo kūrimas, kuris galėtų būti ne tik pramoga, bet ir finansiškai naudinga veikla.

 3. Fizinio aktyvumo atsisakymas

Daugelis žmonių atsisako bet kokio sporto teigdami, kad neturi tam laiko ir po kasdienių darbų jaučiasi pavargę. Tačiau dienai  skiriant vos 20 minučių, bet kokio, fizinio aktyvumo kūnas pamažu prisitaikytų, o rezultatai būtų pastebimi ne tik išorėje, bet ir viduje. Verta apsvarstyti, ar savo dienotvarkėje neatrastumėte vos 20-ies minučių bėgiojimui, vaikščiojimui ar tiesiog jogai. Šios treniruotės nereikalauja specialaus pasiruošimo, jas galima praktikuoti prie namų esančiame parke ar tiesiog namuose. Reguliariai sportuojant mažinamas stresas, gerinama koncentracija bei pagerėja vidinė kūno būsena, todėl taip diena tampa kur kas produktyvesnė.

4. Tobulybės siekimas

Perfekcionizmo siekimas pasitaiko ne taip jau retai. Asmuo, besistengiantis tapti tobulas vienoje ar net visose srityse, vadimas perfekcionistu. Užsibrėžęs didelius tiklus, perfekcionistas siekia jų labai atkakliai ir skrupulingai. Tačiau ką daryti tam kuriam nuolat nesiseka, patiria nuolatį stresą ir neužbaigia pradėtų darbų? Tokiu atveju dėmesį reikia sutelkti į vieną nišą ir atsiduoti jai visu 100 procentų. Per didelis darbų priskyrimas vienu metu nebus, nei kokybiškas, nei sėkmingas todėl visuomet darbus reikia pasirinkti atsakingai neapkraunant savęs per dideliu krūviu, kuris sukelia įtampą ir stresą.  Perfekcionistai dažnai pasmerkia save vienatvei arba konfliktams su „netobulais“ aplinkiniais ir amžinai kovai su nepasitenkinimu savimi. Galiausiai ta nesibaigianti kova juos taip išsekina, jog neretai dėl nuolatinės nervinės įtampos jie suserga depresija ar įvairiomis psichosomatinėmis ligomis.

5. Daugybinių užduočių atlikimas „Multitasking“

Gyvename nuolatinio lėkimo ir vis didėjančio gyvenimo tempo amžiuje, kuriame mus supa visur skubantys, vėluojantys ir nieko nespėjantys žmonės. Žmonėms tapo visiškai įprasta vienu metu atlikinėti keletą darbų – tą darome tiek darbe, tiek laisvalaikiu. Netgi namuose žiūrėdami televizorių. Kiekvienas esame įpratę vienu metu žiūrėti televizorių, skaityti naujienas, naršyti socialiniuose tinkluose, tikrinti el. paštą ir net bendrauti per „Skype“. Tačiau sutelkiant dėmesį į vieną konkrečią veiklą rezultatai būtų kur kas geresni. Pabandykite paeksperimentuoti su savimi, vieną dieną atlikite įprastus darbus vienu metu, o vėliau individualiai padirbėkite prie kiekvieno, pamatysite, liksite nustebę rezultatais.

6. Spontaniškumas

Spontaniškumas dažniausiai pasireiškia, kaip neplanuotas ir neapgalvotas  veiksmas, kurį lydi charakteringos emocijos. Spontaniškais trokšta būti tie, kurie buvo kontroliuojami, griežtai su jais elgiantis, žeminant, įsakinėjant ar reikalaujant paklusti. Dažnai pasitaiko taip, jog žmogus susimąsto ir suvokia spontaniškumo žalą. Užtrukus spontaniškumui, žmogus fiziškai tampa nebepajėgus ką nors keisti savyje, vadinasi, ir realybėje. Todėl ypač svarbu, tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime planuoti ir apgalvoti kiekvieną detalę, nes tik esant atsakingam  planavimui prieinama gerų rezultatų.

7. Stengimąsis visą dieną išlikti produktyviu

Produktyvumo laipsnis priklauso nuo daugelio faktorių tokių kaip: laikas, aplinkybės ar pačio asmens, todėl įsitikinimas būti produktyviam, net tada kai nuo pačio asmens mažai kas priklauso yra paprasčiausiai neįmanoma. Vieni žmonės produktyvūs rytais, kiti įdienojus, treti vakarais, todėl labai svarbu atrasti save tam tikrame laiko tarpe ir bandyti daryti  tai ką moki geriausiai būtent tuo momentu, o ne tuomet, kai aplinkybės būna tam nepalankios.

8. Kiekvieną užduotį daryti savarankiškai

Daugelis žmonių mano, jog darydami darbus savarankiškai yra sutaupoma begalės pinigų, tačiau taip galvoti yra klaidinga.  Svarbūs darbai yra atidėliojami, o tuo tarpu atliekami mažesnės svarbos darbai, kurie nereikalauja didelių išlaidų. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad investavimas į prasmingus darbus visuomet atsiperka.

9. Per mažai laiko skiriame sau

Šiandieniniame pasaulyje mes nuolat skubame, lekiame ir neretai pamirštame pasirūpinti patys savimi. To nereikėtų pamiršti, nes produktyvumas priklauso tik nuo mūsų pačių ir kiek mes įdedame pastangų į save, jog taptume tokiais. Nesvarbu kokia užimta darbotvarkė bebūtų, tačiau visuomet raskite laiko  tam kas teikia džiaugsmą, tai gali būti mėgiamos knygos skaitymas ar bendravimas su mylimais žmonėmis. Tik atradę laiko sau ir mylimai veiklai, galėsite pasinerti į darbus ir juos atlikti produktyviai.

10. Pesimistiškas požiūris ir nuolatinis stresas

Dažniausiai patiriame stresą tuomet, kai jaučiame, kad mums keliami reikalavimai neatitinka galimybių šiuos reikalavimus įvykdyti. Paprastai vaikai su juo susiduria mokykloje, jaunuoliai – universitete, suaugę žmonės – darbe, tačiau ne lengviau streso išvengti ir namuose. Nors stresas yra psichologinis išgyvenimas, jis kenkia ir fizinei žmonių sveikatai. Ypatingai pavojingas jis pasidaro tuomet, kai trunka ilgai. Todėl norint  išvengti streso reikia įsiklausyti į save, pajusti vidinę harmoniją ir tuomet neigiamos mintys nukryps reikiama linkme, o visa tai padės tapti ne tik produktyviam, tačiau pakeis neigiamą požiūrį  į gyvenimą.

antčiužinis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: