Iris Fontbona

Kiekvienais metais žurnalas „Forbes“ sudaro ir skelbia turtingiausių pasaulio žmonių sąrašą. Tiesa, kol kas jame dominuoja vyrai, tačiau moterų, patenkančių į sąrašą, pamažu daugėja. Tai moterys iš Amerikos, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų pasaulio šalių, turinčios šį tą bendro – daugybę pinigų savo sąskaitose. Nesvarbu, ar turtą jos paveldėjo, ar uždirbo pačios, tačiau viena aišku – joms tenka daug ir sunkiai paplušėti, kad tą turtą ne tik išsaugotų, bet ir padidintų. Kas jos? Susipažinkite – TOP 10 turtingiausių pasaulio moterų.

10. Iris Fontbona – verslininkė, gimusi 1942 m. gyvenanti Čilėje. 2005-aisiais metais, po milijardieriaus vyro mirties, Iris ir jos trys sūnūs paveldėjo visą jo turtą. Pagrindinis moters ir jos sūnų užsiėmimas – vario rūdos kasyklos, esančios Antofagastos regione, finansavimas ir kontroliavimas. Susituokė būdama 18-os, jos velioniui vyrui tai buvo jau antroji santuoka. Iris 2011-ais paaukojo 3mln. JAV dolerių Čilėje augantiems neįgaliesiems vaikams. Viešumo bei žiniasklaidos dėmesio Iris su savo šeima vengia, gyvena ramiai, apie savo gyvenimą per daug nepasakodami. Iris yra turtingiausia Čilės moteris.

9. Johanna Quandt – vokietė, gimusi 1926-ais metais, našlė vyro, išgelbėjusio BMW kompaniją nuo bankroto. Joanos turto vertė – 13,3mlr. JAV dolerių. Karjerą pradėjo savo velionio vyro kompanijoje kaip sekretorė, neilgai trukus tapo jo asmenine asistente. Po vyro mirties ilgai priklausė BMW kompanijos tarybai, buvo pagrindinė akcininkė ir nors dabar jau išėjo į pensiją, jai priklauso beveik 17% kompanijos turto. Aktyviai remia politines partijas, taip pat aukoja institutams, gydantiems vaikus, sergančius vėžiu. Kalbama, kad Quandt šeimos praturtėjimas įvyko Antrojo pasaulinio karo metais, kuomet ji galimai palaikė nacių rėžimą. Buvo netgi parodytas dokumentinis filmas, pavadinimu „The Silence of the Quandts“ apie šios šeimos gyvenimą ir veiklas Hitlerio diktatūros laikais. Būtent dėl šio filmo šeima vengia viešumo ir su žurnalistais per daug nebendrauja.

8. Abigail Johnson – verslininkė iš Amerikos, gimusi 1961m. Pernai metais tapo kompanijos „Fidelity Investments“, kurią įkūrė jos senelis, prezidente ir generaline direktore, jos tėvas yra kompanijos pirmininkas. Abigailės turto vertė – 13,6mlrd. JAV dolerių. Moteris 1984m. baigė meno istorijos bakalauro studijų programą, vėliau įgijo verslo magistrantės laipsnį Harvardo verslo mokykloje. Pernai žurnalo „Forbes“ sudarytame įtakingiausių moterų sąraše užėmė 34-ąją vietą, kai tuo tarpu užpernai buvo tik 60-a. Nors Abigailė yra įtakinga ir turtinga moteris, tačiau viešai to neafišuoja. Apie savo asmeninį gyvenimą kalbėti linkusi nėra, žinoma tik tiek, kad gyvena Bostone kartu su savo vyru ir dviem vaikais. Be įspūdingos karjeros „Fidelity Investments“, Abigailė yra direktorių tarybos narė pramoninės prekybos grupėje, atstovaujančioje apsaugos firmų, bankų ir turto valdymų firmas. Ji yra pirmoji ir vienintelė moteris, išrinkta į šią tarybą.

7. Anne Cox Chambers – amerikietė, gimusi 1919m., kuriai priklauso privati žiniasklaidos kompanija Amerikoje, apimanti laikraščių leidybą, turinti savo televizijos, kabelinės televizijos bei radijo kanalus. Jos turto vertė – 16,7mlrd. JAV dolerių, iš esmės visas pajamas ji gauna iš savo žiniasklaidos kompanijos. Anne yra trijų vaikų mama, ištekėjusi buvo du kartus, nes pirmoji santuoka baigėsi skyrybomis. Nuo jaunystės domėjosi verslu ir politika. Tapo pirmąja moterimi Atlantoje, kuri vadovavo bankui, 1980-ais buvo įmonės Coca-Cola tarybos direktore. Didžiausias Anne pasiekimas politikoje įvyko 1977-ais, kuomet ji buvo paskirta JAV ambasadore Belgijoje, jos kadencija truko 4 metus. Moteris palaiko daug kultūrinių ir edukacinių labdaros organizacijų, ypač tų, kurios susijusios su menais ir tarptautiniais santykiais, yra gavusi daug apdovanojimų ir padėkų, patvirtinančių jos filantropinę veiklą. 1983-ais jai suteiktas teisės mokslų daktarės vardas.

6. Laurene Powell Jobs – amerikiečių verslininkė, gimusi 1963m., garsios kompanijos „Emmerson Collective“, kuri atstovauja išsilavinimo ir imigracijos reformų įgyvendinimą, rūpinasi aplinkosauga bei socialinės teisės laikymusi, įkūrėja. Geriausiai žinoma kaip Styvo Jobso, „Apple“ kompanijos įkūrėjo, našlė. Laurene yra didžiausia individuali Walto Disnėjaus akcininkė, kuriai priklauso daugiau kaip 130 mln. akcijų vertės. Laurene taip pat aktyvi ir politinėje veikloje – ji yra viena pagrindinių ir didžiausių Hilari Klinton prezidentinės kampanijos rėmėjų. Ji taip pat aktyviai kovoja ir gina imigrantų teises, todėl yra viena dažniausių Kongresų rūmų lankytojų. Laurene yra baigusi ekonomikos studijas, taip pat verslo mokyklą. Jos turto vertė – 17,4 mlrd. JAV dolerių. Pernai „Forbes“ sudarytame įtakingiausių moterų sąraše, Laurene užėmė 29-ą vietą, o tai yra net 10-ia pozicijų aukščiau nei 2013-ais.

5. Susanne Klatten – verslininkė iš Vokietijos, gimusi 1962m. Jai priklauso didelė dalis kompanijos „Altana“ akcijų, kuri užsiima farmacijos ir kitų cheminių produktų išteklių teikimu visame pasaulyje. Susanne kartu su mama ir broliu valdo ir didelę vienos žymiausių automobilių gamintojų pasaulyje BMW turto dalį, kurią paveldėjo iš savo tėvo. Prieš 25-erius metus ištekėjo, turi tris vaikus. Įdomu tai, kad kas su vyrus susipažino BMW komandiruotėje, kurioje jis dirbo inžinieriumi. Susanne netgi slėpė tikrąją savo pavardę, kol nebuvo visiškai tikra, kad tas vyras yra jai skirtasis. Moteris savo tikrąją pavardę slėpdavo ir nuo kai kurių darbdavių – supratusi, kad jos turtas kai kuriais atvejais yra problema, o ne privalumas, Susanne pradėdavo dirbti prisidengdama Kant pavarde. Nors daug turto ir paveldėjo, tačiau su juo Susanne tvarkytis tikrai moka – ji yra baigusi verslo finansų studijas, todėl žino, kur ir kiek investuoti, kad verslas klestėtų ir ji toliau laikytųsi turtingiausių pasaulio žmonių TOP‘ų viršūnėse. Moters turto vertė – 17,5mlrd. JAV dolerių, ji yra turtingiausia moteris Vokietijoje.

4. Jacqueline Mars – amerikiečių verslininkė, gimusi 1939 m. Ji yra vienos didžiausių pasaulyje saldumynų gamintojų bendrovės „Mars“ bendrasavininkė. Šį verslą pradėjo jos senelis 1911-aisiais, dabar kompanija gamina saldumynus, kurie populiarūs ir Lietuvoje – tai šokoladiniai batonėliai „Mars‘, „Snickers“, „Milky Way“, „M&M‘s“ saldainiukai. Amerikietės turto vertė – 24mlrd. JAV dolerių. Baigusi vidurinę mokyklą, moteris įgijo išsilavinimą antropologijos studijų srityje. Jacqueline buvo vedusi du kartus, abi santuokos iširo, tačiau iš pirmosios jai liko trys atžalos – sūnus ir dvi dukros. Prieš pora metų pateko į avariją, kurios metu žuvo 86-erių metų moteris, o šalia sėdėjusiai nėščiai moteriai įvyko persileidimas. Dėl neatsakingo vairavimo moteris pusei metų neteko teisės vairuoti ir turėjo susimokėti baudą bei atlyginti žalą žuvusios moters artimiesiems. Savo kaltę Jacqueline pripažino ir sakė, kad visą gyvenimą jaus sąžinės graužatį dėl to, kas įvyko. Bendrame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše moteris užima 26-ą vietą.

3. Lilliane Bettencourt – 92-ejų metų prancūzė, nuo 1957m. valdžiusi didžiausią kosmetikos bendrovę pasaulyje – L‘Oreal. Nors prieš trejus metus pralaimėjusi teismą prieš dukrą Lilliane buvo pakeista savo anūko ir daugiau šiai bendrovei nebevadovauja, tačiau jos turto vertė siekia 38,8mlrd. JAV dolerių ir leidžia užimti garbingą trečiąją vietą turtingiausių pasaulių moterų sąraše. Filantropinė veikla ypač mėgstama turtingiausių pasaulio moterų, Lilliane taip pat ne išimtis. Dar 1987m. ji su savo vyru ir dukra įkūrė paramos fondą, kuris palaiko ir padeda vystytis medicininiams, socialiniams bei kultūriniams projektams. Fondas daugiausia lėšų skiria mokslui ir jo vystymui, įvairiems moksliniams tyrimams, šiek tiek mažiau lėšų skiriama socialiniams projektams ir galiausiai 12% skiriami kultūrai bei menui remti. 2005-ais metais žurnalas „Forbes“ sudarė įtakingiausių moterų sąrašą, kuriame Lilliane užėmė 39-ąją vietą. Būdama trečia turtingiausia moteris pasaulyje, Lilliane Bettencourt išlieka turtingiausia moterimi Prancūzijoje.

2. Alice Walton – amerikietė, „Wal-Mart“ turto paveldėtoja, gimusi 1949m. Baigusi ekonomikos ir finansų bakalauro studijas, ji pradėjo savo karjerą kaip nepriklausoma finansų analitikė. Nuo mažens Alice domėjosi menu, jai ypač patiko tapybos darbai. 2011m. ji atidarė amerikiečių dailininkų muziejų Bentonvilyje, kuriame galima rasti ir kelis jos pačios kūrinius, kurių vertė – šimtai milijonų dolerių. Bendra Alice turto vertė – 39,7mlrd. JAV dolerių. Savo turtą moteris naudoja ne tik muziejaus veiklai, labdarai, bet ir politikai – ji aktyviai rėmė respublikonų partiją, o vėliau ir Hilari Klinton kandidatavimą. Nors sėkmė moterį lydi finansiniame gyvenime, tačiau asmeniniame fortūna nuo jos nusisuka. Alice buvo du kartus ištekėjusi, deja, bet abi santuokos baigėsi skyrybomis. Tiesa, antrai turtingiausiai moteriai pasaulyje nesiseka ne tik su vyrais, bet ir su automobiliais – ji buvo patekusi į dvi rimtas avarijas, vienos metu moteriai lūžo koja ir prireikė net dviejų operacijų, o kitą kartą ji partrenkė 50-ies metų moterį, kuri neišgyveno.

1. Christy Walton – amerikiečių filantropė, gimusi 1955m. Didžiąją dalį savo turto ji paveldėjo iš velionio vyro John Walton, kuris prieš dešimtmetį žuvo lėktuvo katastrofoje. Jos turto vertė siekia 42,1mlrd. JAV dolerių. Ji paveldėjo 12% prekybos tinklo „Wal-Mart“ akcijų ir saulės baterijų gamintojo “First Solar” akcijų, kurių vertė – daugiau kaip 25mln. dolerių. Pagalba tiems, kuriems labiausiai to reikia – viena mėgstamiausių turtingiausios pasaulio moters veiklų. Pagal labdarai skiriamų lėšų skaičių, Christy įvardijama kaip didžiausia filantropė moteris pasaulyje. Apie savo asmeninį gyvenimą moteris nėra linkusi daug atvirauti ir pasakoti žiniasklaidai, žinoma tik tiek, kad ji gyvena su savo sūnumi Luku Džeksone, Vajominge. Kaip turtingiausia moteris Christy įvardijama jau 8-erius metus iš eilės, bendrame turtingiausių pasaulio vyrų ir moterų TOP‘e 2014m. ji buvo šešta.

Taip pat skaitykite: Top 10 galingiausių pasaulio moterų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: