Kadras iš kino filmo "Žmogus iš plieno“

Supermenas – vienas seniausių komiksų personažų,  ko gero labiausiai įtakojusių Jungtinių Amerikos Valstijų kultūrą.

Režisierius Zack Snyder filme ,,Žmogus iš plieno” sulaužė visus stereotipus apie šį išgalvotą ,,DC Comics” superherojų ir privertė žiūrovus suprasti, kad Supermenas gali būti labai žmogiškas ir pažeidžiamas. Prie to nemažai prisidėjo ir „Tamsiojo riterio“ trilogijos kūrėjas Christopheris Nolanas.

Pasikeitusi siužetinė linija

Žlungant Kriptono planetai kūdikis Kal-Elas išsiunčiamas į Žemę, kas supykdo generolą Zodą, kuris prisiekia surasti ir nužudyti Kal-Elą. Gyvendamas Žemėje Kal Elas gauna Klarko Kento vardą. Jis turi prisitaikyti tiek prie naujos planetos aplinkos, tiek prie jos žmonių. Ankstesniuose filmuose superherojus kovodavo su žemės gyventojais, šiame filme kova tampa sunkesnė. Kal-Elas kovoja su generolu Zodu, kuris taip pat yra iš Kriptono planetos ir turi tas pačias antgamtiškas galias: lazerinis žvilgsnis, gebėjimas skirsti ir titaniška jėga.

Kadras iš kino filmo “Žmogus iš plieno“

Galvose nusistovėję stereotipai praranda prasmę

Filme ,,Žmogus iš plieno” pagaliau buvo parodyta, kaip augo Supermenas, su kokiomis problemomis jam teko  susidurti. Paliečiamos visuomenei jautrios temos: patyčios, netolerancija. Didelis tolerancijos trūkumas kitokiems buvo perteikiamas ir kitame superherojais perpildytame filme „X-men’ai“. Režisieriui Christopheriui Nolanui būdinga kurti kuo realesnius personažus, todėl ir antgamtiškąjį Supermeną jis sužmogina, personažas nebijo  rodyti emocijų.

Būdamas vaiku Supermenas nesidžiaugia ypatingomis savo galiomis ir dėl jų jaučiasi atstumtas. Supratimo jis neranda ir pas žemiškus tėvus, kurie jam uždraudė naudotis turimomis galiomis nenorėdami, kad Klarkas Kentas kuo nors išsiskirtų iš kitų. Superherojus savo antgamtiškų galių nepanaudoja, net tėvo mirties valandą, kuomet dar galėjo jį išgelbėti.

Filme „Žmogus iš plieno“ pabrėžiama tėvo išmintis, kuri viso filmo metu padeda Supermenui. Šiuo aspektu, juosta yra kiek panaši į „Supermenas: sugrįžimas“, tačiau šiame filme matoma, kas tuos patarimus dalina, nors abiem atvejais suaugusio Supermeno širdyje tėvas tik prisiminimas.

Supermeno kostiumas kiek pasikeitęs, jis tapo tamsesnis, nebe toks žaismingas ar vaikiškas. Filmo režisierius nusprendžia atskleisti, ką simbolizuoja S raidę primenantis ženklas. Šis ženklas reiškia viltį, kad kiekviename žmoguje yra gėrio.

Gaila, kad nors veik viso filmo metu Supermeno veikėjas skyrėsi nuo ankstesniųjų Supermenų filmo pabaigoje jis vėl tampą iš ankstesniųjų dalių gerai pažįstamu veikėju Klarku Kentu, tipišku ankstesnėse dalyse matytu personažu. Supermenas pasirodo, kaip tipinis kompanijos „DC Comics“ kūrinys.

Kadras iš kino filmo “Žmogus iš plieno“

,,Žmogus iš plieno” Supermeno atgimimas

Filme režisierius vietos romantikai nepaliko, visas filmas labai įtemptas ir humorą jame įžvelgti būtų labai sudėtinga. Šis filmas yra daug geresnis už 2006 metais sukurtą filmą apie Supermeną „Supermeno: sugrįžimas“, kuris patyrė visišką fiasko. Iš jo buvo tikimasi labai daug, tačiau šis žiūrovus nuvylė romantiniams filmams būdingu siužetu.

Prie filmo ,,Žmogus iš plieno” komandos prisijungus ,,Tamsos riterio” režisieriui Christoperiui Nolanui žiūrovai svarstė, ar Supermenas kovos su Leksu Liuteriu, kaip kad Betmanas kovojo su Džokeriu, ar bus pasirinktas kitas veikėjas. Taip pat buvo bijoma, kad Supermenas nepasidarytų per daug realistiškas. Režisieriaus Chistoperio Nolano įtaka filme ,,Žmogus iš plieno” jaučiama iš karto, dar tik pamačius filmo anonsą, kuris savo niūrumu primena filmus apie Betmaną. Tačiau pats režisierius nenori, kad Betmanas būtų tapatinamas su Supermenu.

Dviejų ateivių kova,  jaudina žiūrovą ir dovanoja jam neįmanomą kiekį specialiųjų efektų. Šiuo aspektu kino kompanija „Marvel“ patvirtino savo, kaip vienos iš geriausių specialiųjų efektų kūrėjos, vardą.

Genialus režisieriaus sumanymas drebanti kamera, kuri suteikia galimybę pasijusti pačiame įvykių centre, o 3D formatas tik dar labiau leidžia žiūrovams jaustis įvykiu dalyviais. Nuo pirmųjų filmo sekundžių žiūrovai įsitraukia į veiksmą, tačiau vėliau užsitęsusi kova tampa kiek nuobodi.

Pirmą kartą Supermeną pasaulis išvyko 1938 metų birželio mėnesio „Action Comics“ žurnale. Viršelyje jis pavaizduotas keliantis automobilį. 2013 metais populiaraus komiksų žurnalo „Entertainment Weekly“ birželio mėnesio numerį papuošė naujausio filmo apie Supermeną herojus ,,Žmogus iš plieno” aktorius Henry Cavillas.

Šis filmas jau dabar tapo itin pelningas, dar nepradėjus jo rodyti. Filmo kūrėjai sugebėjo susigrąžinti tris ketvirtadalius filmo išlaidų, nes leido filme reklamuoti tam tikrus prekių ženklus.  Filme „Žmogus iš plieno“ ko gero daugiausiai įvairių produktų reklamos per visą kino istoriją. Manoma, kad šis filmas  bus pelningiausiu filmu rodomu birželio mėnesį.

Profesionalus aktorių kolektyvas

Filme „Žmogus iš plieno“ nustebino pagrindinio aktoriaus rolę gavęs ne itin žinomas aktorius Henris Cavillas. Apie tokių aktorių kaip Michaelio Shannono, kuris sukūrė generolo Zodo vaidmenį ir  Russelo Crowe‘o, kuris įkūnijo supermeno biologinį tėvą Jor-Elą profesionalumą kalbėti neverta. Tai labai talentingi aktoriai, kurie filme ,,Žmogus iš plieno” tik dar kartą parodė savo neįtikėtiną talentą. Maloniai nustebino žemišką supermeno tėvą suvaidinęs Kevinas Costneris, kuris į kino teatro ekranus grįžo po pertraukos. Lois Lein, kurią įkūnijo aktorė Amy Adams, šiame filme gavo kiek kitokią rolę. Filme ji nebuvo dėl supermeno pametusi galvą mergina. Apie Lois Lein buvo galima pamanyti, kad ji yra supermeno bendražygė, o vienoje iš scenų ji net gelbsti patį supermeną. 

Verdiktas 9/10

„Žmogus iš plieno“ ilgai lauktas Supermeno serijos pratęsimas. Filmo kūrėjai žiūrovus maloniai nustebino surinkdami puikių aktorių kolektyvą. Filmas žavi jame sprendžiamomis Klarko Kento psichologinėmis problemomis. Dėl to filmas patrauklus ne vien veiksmo ir fantastinių filmų mėgėjams. Džiugu, kad Supermenas filme vaizduojamas labiau subrendęs. Tiek jo elgesys, tiek išvaizda ir apranga parodo, kad jis nebe vaikas. Filmą ,,Žmogus iš plieno” galima vadinti vienu geriausių filmų apie Supermeną. Nors specialieji efektai padarė įspūdį, tačiau scenarijus kiek banalus ir veiksmas kai kur šiek tiek ištemptas. Filmo kulminacija nuteikia optimistiškai, nes Supermenas niekur nepabėga, o lieka gelbėti žmonių nuo ateivių ar jų pačių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: