© pexels.com archyvo nuotr.

Lietuva gavo oficialų raštą, leidžiantį jos gamintojams eksportuoti mėsą į JAV, teigia premjeras Algirdas Butkevičius. Pasak jo, šalies verslininkai turės aktyviai ieškoti galimybių eksportuoti produkciją į JAV.

“Esu informuotas JAV ambasadorės (Deborah McCarthy (Deboros Makarti)- BNS) vakar, kad jau dokumentas pasiekė Lietuvą. (…) Tai nuteikia teigiamai, nes Lietuva bus tik antra šalis po Airijos, kuri gavo tokį leidimą”, – antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras.

A.Butkevičiaus teigimu, dabar šalies mėsos gamintojai turi aktyviai ieškoti galimybių patekti į JAV rinką.

“Dabar belieka verslui aktyviai dirbti, ypač rinkodaros srityje, ieškoti naujų ryšių ir galimybių eksportuoti savo produkciją”, – kalbėjo A.Butkevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad leidimas oficialiai įsigalios spalio 30 dieną, o norinčioms į JAV eksportuoti įmonėms su atitinkamomis JAV tarnybomis dar reikia suderinti eksportuojamų produktų žymėjimą.

“Dabar laukia ne mažiau svarbus etapas – Lietuvos įmonių ryšių su JAV importuotojais ir pirkėjais plėtra ir stiprinimas. Esu tikras, kad prie šių pastangų prisidės Lietuvos diplomatų, specialiųjų atašė ir garbės konsulų JAV pajėgos”, – pranešime spaudai sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS teigė, kad Lietuvos verslui neturėtų kilti kliūčių dėl produktų žymėjimo, mat apie taisykles ir derinimo eigą jis buvo informuotas jau anksčiau.

“Lietuvos verslas gerai žino reikalavimus. Kai kurie jau yra pradėję šį procesą. Dar JAV inspektorių atlikto audito metu jau buvo jiems pateikta informacija apie tai, kaip turi vykti ženklinimo derinimo darbai”, – BNS sakė J.Milius.

Praėjusią savaitę JAV Žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnybos atstovas telefonu informavo žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, kad po kelerius metus trukusių derybų bei derinimų JAV pagaliau atidarė savo rinką lietuviškai mėsai.

Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS praėjusią savaitę teigė, kad Lietuva bus antra šalis ES po 2002 metų kempinligės protrūkio, galinti eksportuotijautieną, ir vienintelė šalis ES, galinti eksportuoti tiek daug rūšių mėsos – jautieną, avieną, paukštieną, termiškai apdorotą kiaulieną.

Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius anksčiau BNS teigė, kad visos didžiosios Lietuvos bendrovės domisi eksportu į JAV, kuris galbūt amortizuos Rusijos rinką.

Iki šiol Lietuva į JAV daugiausia eksportavo kviečių glitimo, sūrių ir varškės, duonos ir pyrago gaminių, valgomųjų ledų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: