© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Švedijos investicijų fondui “East Capital” už 56,3 mln. eurų (194,4 mln. litų) įsigijus antrą pagal dydį Lietuvoje interneto ir televizijos paslaugų įmonę “Cgates”, išaugs konkurencija rinkoje ir iš to laimės vartotojai, teigia analitikai. Jų manymu, neatmetama galimybė, kad nauji savininkai tęs konsolidaciją rinkoje, “Cgates” įsigyjant mažesnius rinkos žaidėjus.

“Šiuo atveju yra gerai, kad nevyksta rinkos koncentracija, nes neįsigyja kažkas iš esamų rinkos dalyvių. Atvirkščiai netgi – skatins konkurenciją, nes naujas pirkėjas bus maksimaliai suinteresuotas, kad veiklos rezultatai būtų kaip įmanoma geresni. Gali būti, kad rinkoje bus konkurencija ir iš to turėtų išlošti vartotojai galbūt kainos ir netgi kokybės atžvilgiu”, – BNS sakė Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

Anot jo, “East Capital” tikslas yra optimizuoti “Cgates” veiklą, iš jos uždirbti ir galiausiai įmonę parduoti.

“Pagrindinis dalykas tai, kad investuotojas yra gerai žinomas regioninis investuotojas, kuris iš esmės yra portfelinis. Tai nėra strateginis investuotojas, kurio tikslas yra ilgą laiką būti kompanijoje. Jų (“East Capital” – BNS) tikslas yra uždirbti iš kompanijos ir galiausiai kažkada parduoti, nes tai yra investicinis fondas, kuris siekia uždirbti pinigų savo fondo dalyviams”, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Anot jo, reikia džiaugtis, jog “East Capital” investuoja Lietuvoje, tačiau apgailestavo, kad fondo investicijos aplenkia biržoje kotiruojamas įmones.

“Kad “East Capital” perka kompanijas Lietuvoje, yra džiugu ir smagu, nes ateina papildomi pinigai į rinką. Yra vienintelis minusas, kad vis tik toks investuotojas turi pirkti kompanijas ne kotiruojamoje rinkoje ir iš to negali uždirbti vietos investuotojai. Tai kalba apie pačios Vilniaus biržos tam tikrą skurdumą, nes kotiruojamų bendrovių nėra tiek daug ir perpirkimo sandoriai būna itin retai. “Cgates” galėjo pilnai būti biržos nare ir sandoris įvykti biržoje su žymiai didesniu skaidrumu”, – kalbėjo M.Dubnikovas.

“Finasta Asset Management” fondų valdytojas Vaidotas Rūkas mano, kad po šio sandorio “Cgates” sieks dar labiau konsoliduoti rinką, įsigydama mažesnius rinkos žaidėjus.

“Kiekvieno iš tokių verslu įsigijimo tikslas yra konsoliduoti rinką vis stipriau.Tas procesas vyksta, bandoma sukurti vertę, kad ten liktų kokie trys stiprūs žaidėjai. Ilgainiui turbūt to ir bus siekiama. (…) Labai didelių žaidėjų sunkiai bus galima įsigyti, nes sandorius ribos Konkurencijos taryba, bet jeigu mažus prisijungti, tai kodėl gi ne”, – BNS sakė V.Rūkas.

Rugpjūčio pabaigoje skelbta, kad “Cgates” ketina prisijungti birželį įsigytastelekomunikacijų bendrovę “Rakaras” ir kabelinės televizijos tiekėją Ukmergės televiziją. “Cgates” taip pat turi licencijas teikti paslaugas Vilniaus mieste ir rajone, Kaune, Garliavoje, Alytuje, Marijampolėje, Šilutėje, Vilkaviškyje, Varėnoje, Trakų mieste ir rajone, Kybartuose bei Zarasuose.

Gegužės pabaigoje “East Capital” už 212,5 mln. litų įsigijo biurų komplekso Vilniaus verslo uostą. Fondas Lietuvoje taip pat valdo prekybos centrą “Go 9”.

Pirmadienį pranešta, kad “East Capital” iš Kipro bendrovės “Advanced Broadband”, SEB banko įmonės “SEB Venture Capital” bei SEB pensijų fondo įsigijo kontrolinį “Cgates” akcijų paketą.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: