© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Balandžio 18 d., 12 val. (šeštadienį), Raudondvario pilyje bus pasirašyta Kauno rajono savivaldybės ir Dziašano apskrities (Kinijos Liaudies Respublika) bendradarbiavimo sutartis. Ją patvirtins Dziašano apskrities liaudies valdžios vicemeras He Quangenas ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kinai ypač domisi Kauno rajone įsikūrusia laisvąja ekonomine zona. Svečiai apsilankys čia įsikūrusioje „Elintos“ bendrovėje, taip pat Karmėlavoje veikiančioje įmonėje „Aircraft Support And Training Europe“, apžiūrės atnaujintą Raudondvario dvarą.

Kinų jaunimą masina galimybė studijuoti Akademijos miestelyje veikiančiame Aleksandro Stulginskio universitete, todėl delegacija ketina susitikti su šio universiteto rektoriumi Antanu Maziliausku.

Dziašano apskrities ir Kauno rajono savivaldybės ketinimų protokolas dėl bendradarbiavimo buvo pasirašytas praėjusių metų birželio 9 d., Kauno rajono mero V. Makūno vizito į Dziašaną metu. Susitikime dalyvavo Lietuvos ambasadorė Kinijoje Lina Antanavičienė, ūkio ministras Evaldas Gustas,  komercijos atašė Kinijoje Danas Vaitkevičius, Dziašano apskrities užsienio ryšių, prekybos, mokslo ir technologijų, švietimo biurų direktoriai, kiti atsakingi asmenys.

Raudondvaryje planuojama pasirašyti tarptautinė sutartis skatins praktines abiejų regionų bendravimo formas verslo, žemės ūkio, švietimo, turizmo, kultūros ir kitose srityse, sudarys galimybes dalytis patirtimi, keistis delegacijomis, artimiau susipažinti su abiejų šalių kultūra.

Kinija – didžiulio ekonominio potencialo šalis, todėl pasirašius sutartį atsivers galimybės į Kauno rajoną pritraukti šios šalies investicijų. Kauno rajone įsiūrusia LEZ jau domisi dvi stambios Kinijos korporacijos, su jomis pasirašyti ketinimų protokolai.

Apie Dziašano apskritį

Dziašano apskritis įsikūrusi Džedziango provincijoje, jos administracinis centras yra viename iš 11 Kinijoje esančių prefektūrų lygmens miestų – Dziasinge.

Apskričiai priklauso 6 miestai (Taozhuangas, Tianningas, Xitangas, Ganyao, Dayunas ir Yaozhuangas), 3 savivaldybės (Weitango, Louxingo ir Huimino), 104 administraciniai kaimai ir 43 bendrijos.

Derlingoje Jangzės upės deltoje išsidėstęs Dziašanas yra vadinamas žuvies ir ryžių, šilko ir kultūros žeme. Apskrityje gausu gamyklų, sparčiai plėtojamas gilias tradicijas šiame krašte turintis žemės ūkis. Yra kultūros paveldo objektų. Kiniškai dziašanas reiškia „gera žemė ir malonūs žmonės“.

Per paskutiniuosius metus dėl palankios geografinės padėties Dziašano apskritis pritraukė nemažai vietos ir užsienio investuotojų. Bene svarbiausias šios apskrities privalumas ir vystymosi sėkmės garantas – didžiausio Kinijos miesto, stambiausio transporto mazgo bei vieno svarbiausių pramonės centrų Šanchajaus artumas. Apskritis yra pripažinta viena pagrindinių Kinijos plėtros zonų, joje yra kultūros paveldo objektų. Dziašane užauginta produkcija pasiekia ekonomikos ir verslo centru tituluojamo Šanchajaus gyventojus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: