© Talent Garden Kaunas archyvo nuotr.

„Tokio tipo sesijoje rekomenduoju dalyvauti daugeliui, bet ypač — užimtiems žmonėms, vertinantiems savo laiką. Jūs ne tik išeinate iš komforto zonos, pasitikrinate rinkos pulsą, bet ir išgirstate naujienas tiesiogiai, iš savo srityje patirtį sukaupusių specialistų,“ – sako Tomas Pagirys, startuolio Aciety (https://aciety.com) vienas įkūrėjų, paprašytas pasidalinti mintimis, kodėl verta dalyvauti greituosiuose verslo susitikimuose (ang. Speed Networking). 

Verslininko įžvalgos grįstos patirtimi – jo ir bendraminčių sukurtas startuolis „Aciety“ – profesionalių IT įmonių tinklas Europoje – su savo idėjomis nukeliavo net į Silicio slėnį. „Mes esame profesionalių IT įmonių tinklas Europoje, taigi padedame įvairiems užsakovams rasti tinkamiausius, profesionalius ir patikimus IT partnerius. Būtent tokių užsakovų ieškojome San Francisce. Turėjome veikiantį produktą, solidžius ir patikrintus tiekėjus, tad buvo idealus metas plėsti klientų ratą. San Franciske atsirado unikalios galimybės – net keletas aukštos klasės renginių per dieną, galimybė labai greitai susipažinti su tokiomis asmenybėmis kaip Eventbrite CPO arba Yammer CTO, labai entuziastinga bendruomenė bei jų patarimai. Tiesa, iškart tenka suprasti, jog didžiausia konkurencija vyksta dėl dėmesio ir potencialių partnerių laiko. Silicio slėnyje gausu talentingų žmonių, vystančių tikrai įdomius, globalius verslus, tad norint išsiskirti, reikia parodyti kažką tikrai unikalaus,“ – teigia T. Pagirys. Tačiau būtent San Franciskas ir ten buvusi bendruomenė suteikė itin daug grįžtamojo ryšio ir patarimų ateičiai. „Įgavome neįkainojamos patirties ir ilgalaikių kontaktų. Galiausiai gavome labai daug įkvėpimo – tiek pačios verslumo dvasios, entuziazmo ir noro tiesiog daryti, tiek supratimo, kad nors galimybės JAV yra didžiulės, Lietuvoje turime puikias sąlygas vystyti verslus ir siekti savo tikslų. San Franciske pragyvenimo ir verslo vystymo išlaidos yra nepalyginamai didesnės, egzistuoja didelis talentų (specialistų) trūkumas dėl didelės paklausos ir kur kas nuožmesnė konkurencija,“ – sako verslininkas.

Būtent JAV, anot T. Pagirio, greitųjų verslo susitikimų sesijos yra visiška kasdienybė ir netgi kultūros dalis, kur sėkmingai užmezgami kontaktai, generuojamos idėjos ir keičiamasi patirtimi. „Mūsų šalyje tai taip pat progresuoja, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai tokio tipo bendravimas yra pristatomas negatyviai, nes neva yra nenatūralus ir juo siekiama „kažkokios naudos“. Mano nuomone, tai sovietinis palikimas ir baimės aiškiai pareikšti apie savo tikslus pasekmė. Tiek JAV, tiek Vakarų Europoje žmonės ne tik aiškiai ir atvirai pasako, ko ieško, bet kartu ir mėgaujasi pačiu procesu,“ – mano verslininkas, kuriam panašaus tipo renginiuose teko dalyvauti JAV, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse. „Greitasis verslo susitikimas įdomus tuo, kad yra efektyvus laiko atžvilgiu, t. y. per trumpą laiko tarpą galima susipažinti su dideliu kiekiu žmonių ir vėliau ilgesnius pokalbius pratęsti su pačiais aktualiausiais, įdomiausiais. Pavyzdžiui, San Franciske teko dalyvauti greitojo verslo susitikimo tipo IT darbuotojų atrankoje. Buvo šaunu per 1 valandą asmeniškai pakalbėti su 10 stiprių IT specialistų,“ – neslepia jis.

© Talent Garden Kaunas archyvo nuotr.

Tomą Pagirį bus galima sutikti ir spalio 15 d. kūrybinių inovacijų festivalio „SUPERNOVA“ Networking zonoje veiksiančiose greitųjų susitikimų sesijose. „Viena iš didžiausių verčių, kurią gali sukurti tokio tipo renginys, yra pardavimai. Esu girdėjęs ne vieną IT įmonę, kuri tokio susitikimo metu rado potencialių užsakovų. Žinau asmenis, kurie tokiu būdu susirado gerą darbą JAV. Panašių renginių metu esame pritraukę partnerių į savo sistemą. Tokiose sesijose mielai dalyvauja iš užsienio atvykę investuotojai – taip jie išvengia masinių užklausų ir nuolatinio dėmesio,“ – teigia verslininkas ir neslepia, jog festivalyje tikisi sutikti įdomių žmonių. „Tikiu, kad atsiras daug bendrų interesų,“ – priduria jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: