Penktadienio vakarą Lietuvos pasieniečiai iš Baltarusijos neleido įvežti medienos, kurios skleidžiama jonizuojanti spinduliuotė penkis kartus viršijo leistiną normą.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė, kad pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, penktadienio vakarą važiuojant vilkikui su puspriekabe, suveikė signalas.

Tai buvo įspėjimas, kad iš Baltarusijos įvažiuojančio vilkiko “Scania” puspriekabėje “Schwarzmuller” yra krovinys, skleidžiantis padidintą radiacijos foną. Vilkiką vairavo 36-erių Baltarusijos pilietis. Ant vilkiko ir puspriekabės, kuria gabenta mediena, buvo baltarusiški numeriai.

VSAT pareigūnai nustatė, kad krovinys skleidžia 110 mikrorentgenų per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 20 mikrorentgenų.

Medienos siuntėjas – Baltarusijos įmonė, gavėjas – bendrovė Lenkijoje.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams. Nuspręsta, kad šis krovinys negali būti įleistas į Lietuvą. Atlikus būtinus formalumus vairuotojas su kroviniu grįžo į Baltarusiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: