© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Iš Lietuvoje pagamintų žemės ūkio ir maisto produktų pardavimo mažmeninėje prekyboje uždirbamas pelnas pasiskirsto gana netolygiai, rašo “Lietuvos žinios”.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrimo duomenimis, iš pieno ir duonos gaminių daugiausia uždirba perdirbimo pramonė, augintojams lieka didžiausia pajamų dalis pardavus mėsos produktus, kiaušinius ir daržoves, o prekybininkai nusigriebia didžiausią dalį miltų ir bulvių mažmeninės kainos.

“Sūrio ir duonos gamybos technologinis procesas yra sudėtingas ir kad būtent perdirbimo pramonė sukuria didžiausią šių produktų pridėtinę vertę. Todėl jai ir tenka didžiausia dalis pajamų pardavus pieno ir duonos gaminius. Mūsų tyrimas kaip tik ir parodo, kad ne žemdirbio darbas išauginant grūdus duonos kainos grandinėje sudaro didžiausią dalį, o tešlos maišymas, duonos kepimas, energijos išlaidos, technologinis procesas, duonos išvežiojimas. Tai tinka ir sūrio gamybai”, – sako Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: