Animacinio filmo "Bjaurusis aš" kadras

Pastarąjį dešimtmetį didžiuosiuose kino ekranuose vis dažniau buvo galima išvysti visai šeimai skirtų animacinių filmų. Nors seniau animacija buvo skirta išimtinai tik vaikams, dabar dauguma animacinių filmų būna pritaikoma tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. 

Prieš jūsų akis top dešimt iki šiol sukurtų geriausių animacinių filmų.

10. Bjaurusis aš

Taikiame ir išpuoselėtame priemiestyje stūkso juodas, niūrus namas be menkiausios žalumos užuominos. Šiame name gyvena piktadarys Gru, kuris šventai įsitikinęs, kad gerumas yra stipriai pervertintas. Namo rūsyje piktasis Gru laiko šimtus tarnų – mažų, geltonų, nelabai išmanių būtybių. Superpiktadario Gru pasididžiavimas buvo sužeistas – naujas, nežinomas blogiukas pavogė Cleopso piramidę. Pasijutęs nevykėliu Gru sumąsto didžiausią istorijoje vagystę – jis planuoja pavogti menulį. Planui įvykdyti piktadariui prireikia trijų našlaičių – Margo, Editos ir Agnesės, kurias Gru įsivaikina. Piktadariui mergaičių tereikia vagystei, tačiau mažos, nekaltos mergaitės piktajame Gru įžvelgia tai, ko nemato niekas kitas: potencialų tėtį. 2010 metais į eterį išleistas animacinis filmas „Bjaurusis aš“ iš viso uždirbo daugiau nei 543 milijonus dolerių. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ šis animacinis filmas įvertintas 7,7 balais iš 10-ties galimų.

9.Ilgo plauko istorija

2010 metais JAV animacijos studija „Walt Disney Animation Studios“ sukūrė ir į eterį išleido animacinę fantastikos komediją „Ilgo plauko istorija“. Filmas sukurtas remiantis brolių Grimų pasaka „Auksaplaukė“. Norėdama visad išlikti jauna, sena ragana vardu Gotel dar vaikystėje pagrobia princesę Auksaplaukę. Matote, princesės ilgi, auksaspalviai plaukai stebuklingi – jie turi gydomųjų savybių. Ragana Gotel Auksaplaukę įkalina nuošaliame bokšte, augina kaip savo dukterį ir niekur niekada jos neišleidžia. Tuo tarpu princesės tėvai pagerbdami savo prarastą dukterį, kasmet per jos gimtadienį paleidžia į dangų klajojančius žibintus, taip tikėdamiesi, kad juos pamačiusi, princesė ras kelią namo. Ir iš tikro, Auksaplaukei labai įdomu iš kur atkeliauja paslaptingi nakties žibintai, tad aštuonioliktojo gimtadienio proga ji paprašo motinos Gotel leidimo išeiti. Žinoma, ši atsisako. Tuo metu banditas Flinas Raideris iš karalystės pavagia prarastosios princesės tiarą ir atsitiktinai užtinka Auksaplaukės bokštą. Norėdamas pasislėpti, jis užkopia į bokštą, tačiau ten Auksaplaukė parbloškia jį keptuve ir pasiima tiarą. Auksaplaukė gražins Flinui tiarą tik tuo atveju, jeigu jis ją nuves ten, iš kur skrenda žibintai. Taip prasideda jų kelionė kupina nuotykių, meilės ir naujų atradimų. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ šis filmas įvertintas 7,9 balais iš 10-ties galimų.

8. Šrekas

Turbūt tikrai esate girdėję apie žaliąjį žmogėdrą Šreką bei jo kalbantį draugą asilą. 2001 metų gegužės 18 dieną į didžiuosius kino ekranus išleista Williamo Steigo pasakų knygos „Šrekas“ ekranizacija greitai išpopuliarėjo bei sulaukė palankių kino kritikų vertinimų. Daugybė suaugusiems skirtų juokų ir sąsajų neleido nuobodžiauti vyresniems žiūrovams, o paprastas scenarijus bei humoras įtraukė ir mažuosius. Filmas pasakoja gūdžioje pelkėje apsigyvenusio, ramybę mėgstančio žmogėdros Šreko, įkyraus, per daug kalbančio asilo bei princesės Fionos istoriją. Norėdamas padėti garbėtroškos lordo Ferkedo engiamiems pasakų gyventojams, Šrekas atkeliauja į Ferkedo rūmus ir gauna užduotį – išgelbėti pilyje įkalintą princesę Fioną ir parvesti ją Ferkedui. Šrekas su įkyriuoju asilėliu susiruošia į kelionę, išgelbsti princesę ir kelionėje namo artimiau su ja susipažįsta. Pasirodo princesė prakeikta – naktimis ji pavirsta žalia žmogėdra. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ animacinis filmas „Šrekas“ įvertintas 7,9 balais iš 10-ties galimų.

7. Nerealieji

Režisierius Bredas Birdas 2004 metais išleido animacinį filmą apie superherojų šeimą – „Nerealieji“. Filmas 2004 metais laimėjo Annie apdovanojimą, susišlavė 2 Oskarus, 2005 metais laimėjo prestižinį Hugo apdovanojimą bei uždirbo daugiau nei 631 milijoną dolerių. Filmo veiksmas sukasi apie iš pažiūros paprastą, ramią bei niekuo neišsiskiriančią šeimynėlę: tėtis, mama ir trys pašėlę vaikai. Jie gyvena ramiame priemiestyje, dirba nuobodžius darbus ir niekas nežino, jog tėtis Bobas ir mama Helena prieš penkioliką metų buvo superherojai. Ponas Nerealusis su savo žmona buvo vieni svarbiausių pasaulio superherojų, kasdien gelbėdavo nekaltų žmonių gyvybes ir kovodavo su blogiu. Bobą, kuriam jau buvo pabodę gyventi ramų gyvenimą, paslaptingas nepažįstamasis pakviečią į atokią salą, kur jo laukia ypatingai slapta užduotis, tad jis žmonai nežinant išvyksta, tačiau paaiškėjus, jog tai buvo spąstai, visai Nerealiųjų šeimai tenka stotį į kovą, kad išgelbėtų savo tėvą. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ filmas „Nerealieji“ įvertintas 8 balais iš 10-ties galimų.

6. Monstrų biuras

Du draugai: didelis, raguotas pabaisa, apaugęs mėlynu kailiu, Džeimsas Salivanas ir mažas, vienaakis žalias pabaisiukas Maikas Vazovskis dirba pabaisų fabrike. Milžiniškas fabrikas gamina energiją iš vaikų klyksmo, tad fabrike dirbantys pabaisos privalo kasnakt gąsdinti miegančius vaikučius. Keista, bet pabaisos pačios paniškai bijo vaikų – į fabriką iš jų kambarių stengiasi neparsinešti ne smulkiausio daiktelio, nes tiki, jog vaikai yra toksiški, o prisilietimas prie jų būtų mirtinas. Visgi, vieną dieną į fabriką netyčia patenka maža mergytė Bū. Mergaitę slaptai apsiima saugoti draugai Džeimsas ir Maikas. Pasirodo vaikai monstrams visiškai nepavojingi. 2001 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose sukurtas animacinis filmas „Monstrų biuras“ uždirbo daugiau nei 526 milijonus dolerių. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ jis  įvertintas 8,1 balais iš 10-ties galimų.

5. Žuviukas Nemo

2003 metais į didžiuosius kino ekranus išleistas animacinis filmas „Žuviukas Nemo“ greitai pavergė žiūrovų širdis. Filmas laimėjo Oskarą bei užėmė antrą vietą 2003 metais daugiausiai uždirbusių filmų sąraše – jis uždirbo beveik 868 milijonus dolerių. Filmo veiksmas pasakoja apie mažą jūrų klouno rūšies žuviuką vardu Nemo. Nemo tėtis Merlin ypač atsargus. Jis saugo savo sūnelį nuo gausybės vandenyne tykančių pavojų, tačiau vieną dieną mažajį Nemo sugauna dantistas iš Sydnėjaus. Tėtis Merlin nieko nelaukęs plaukia gelbėti sūnaus, kelyje patirdamas įvairiausių nuotykių bei sutikdamas naujų draugų, o tuo tarpu Nemo nepasimeta – jis bando ištrūkti iš akvariumo, kuriame yra įkalintas. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ animacinis filmas „Žuviukas Nemo“  įvertintas 8,2 balais iš 10-ties galimų.

4. Kaip prisijaukinti slibiną

Vikingų gentyje, pagarsėjusioje žiaurumu bei didvyrišku slibinų žudymu, auga smulkus berniukas, vardu Žaksulys. Berniuko požiūris į pasaulį su genties gyventojais nesutampa – jis nenori žudyti. Galbūt tai niekam ir nerūpėtų, tačiau Žaksulys yra genties vado vaikas, kuriam numatyta didinga ateitis. Vieną dieną Žaksulys išsiunčiamas į žygį, kurio metu turės sumedžioti savo pirmąjį slibiną. Berniukas, pagaliau suradęs slibinų gyvenvietę, išsirenka patį silpniausią slibiną Bedantį, tačiau ir šio jis nužudyti negali. Vietoje to Žaksulys susidraugauja su drakonu ir jį prisijaukina. 2010 metais išleistas, rašytojos Cressida Cowell knyga paremtas filmas susižėrė beveik 495 milijonus dolerių pelno. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ šis filmas įvertintas 8,2 balais iš 10-ties galimų.

3. Aukštyn

Karlas Fredriksenas 78-erių metų senukas su savo žmona senai svajojo apie tai, kaip pripūs daugybę balionų ir išskris pasižvalgyti į Pietų Amerikos laukinę gamtą. Po žmonos mirties Karlas pagaliau ryžosi įvykdyti savo svajonę – pripūtė tūkstančius spalvotų balionų, kurie pakėlė senuko namus į orą. Atsipalaidavęs ir laimingas jis prisėdo pailsėti, kai į Karlo duris pasibeldė nekviestas svečias – skautas Raselas. Atsitiktinis keleivis bandė užsidirbti savo galutinį ženklelį už pagalbą pagyvenusiems žmonėms. Galbūt turėti pakeleivį ir nebūtų taip blogai, bet Raselas labiausiai erzinantis vaikas iš visų, kiek tik Karlas pažįsta. Po audros namas nusileidžia šalia Rojaus Krioklių Venesueloje, Pietų Amerikoje ir Karlo bei Raselo nuotykiai prasideda. 2009 metais pirmą kartą animacinis filmas atidarė prestižinį Kanų kino festivalį. Tai buvo Pyto Dokterio ir Bobo Petersono animacinis filmas „Aukštyn“. Filmas laimėjo 2 Auksinius gaublius ir 2 Oskarus bei uždirbo daugiau nei 731 milijoną dolerių. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ šis filmas įvertintas 8,3 balais iš 10-ties galimų.

2. Liūtas karalius

1994 metais birželio 24 dieną kino ekranuose pasirodė visai šeimai skirtas animacinis filmas „Liūtas Karalius“. Filmas uždirbo daugiau nei 951 milijoną dolerių pelno. Tai vienas sėkmingiausių filmų „Disney“ kompanijos istorijoje. „Liūto karaliaus“ siužetas paprastas, bet nenuobodus. Mažasis liūtukas Simba gimsta liūtų karalių šeimoje. Kažkada Simba taps karaliumi, bet kol kas jam rūpi tik žaidimai ir nuotykiai. Vieną dieną Simbos dėdė Randas nužudo Simbos tėvą Mufasą. Manydamas, kad tai jo kaltė, Simba pabėga iš karalystės, o ją valdyti pradeda niekšas Randas. Kai Simba užauga, jis atsitiktinai sutinka savo vaikystės draugę Nalą. Sužinojęs, kaip prastai karalystėje Randas elgiasi su liūtais, Simba grįžta į savo gimtinę ir stoja į kovą su dėde. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ „Liūtas karalius“ įvertintas 8,5 balais iš 10-ties galimų.

1. Stebuklingi Sihiros nuotykiai dvasių pasaulyje

10-ties metų mergaitė Šihiro Ogino su tėvais kraustosi į naują miestą. Keliaujant Šihiros tėtis Akijo bandydamas surasti trumpesni kelią iki naujųjų namų įsuka į miško keliuką, kuris baigiasi keistu pastatu. Smalsūs Šihiros tėvai žengia pro tamsų įėjimą ir patenka į apleistą parka, bent jau jie taip manė. Iš tikro jie pateko į Dvasių pasaulį. Apžiūrinėdami parką, tėvai pamato restoraną be darbuotojų, bet pilną gardaus, kvepiančio maisto. Jie prisikrauna maisto į lėkštes ir ima jį valgyti, o Šihira nubėga gilyn į miestą. Ten ji susitinka su berniuku Haku, kuris pataria kuo greičiau jai ir tėvams palikti miestą, tačiau Šihira pavėluoja. Grįžusi ji randa tėvus, paverstus kiaulėmis. Šihira sužino, kad norėdama grįžti atgal į žmonių pasaulį ir išgelbėti tėvus, ji privalės įsidarbinti burtininkės Jubabos valdomoje dvasių pirtyje. 2001 metais išleistas animacinis filmas „Stebuklingi Sihiros nuotykiai dvasių pasaulyje“ susišlavė daugybę apdovanojimų, uždirbo  per 274 milijonų JAV dolerių pajamų ir dar dabar dažnai pavadinamas vienu geriausių visų laikų animacinių filmų. Internetinėje filmų duomenų bazėje „IMDb“ šis filmas įvertintas 8,6 balais iš 10-ties galimų.

Taip pat skaitykite: „ParaNormanas“ – berniukas, kalbėjęs su raganomis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: