fb.com//eaglesofdeathmetal/ archyvo nuotr.

Kai šių metų lapkričio 13 dieną „Le Bataclan“ teatre Paryžiuje nuaidėjo šūviai, ant scenos grojo roko muzikantai Eagles of Death Metal. Pradžioje pamanę, kad tai tik triukšmas nuo įgarsinimo įrangos, grupė greit suprato kas vyksta ir spėjo sveiki palikti salę. Savo patirtį jie papasakojo interviu svetainei VICE.

Eagles of Death Metal susibūrė 1998-aisiais Jungtinėse Amerikos Valstijose, kai kartu pradėjo groti Jesse Hughes ir Josh Homme (gerai žinomas kaip grupių Queens of the Stone Age ir Them Crooked Vultures vokalistas bei gitaristas). Nors Homme retai pasirodo gyvuose pasirodymuose (nedalyvavo ir koncerte Paryžiuje) dėl veiklos su kitomis grupėmis, jis groja visuose keturiuose Eagles of Death Metal albumuose.

Bene garsiausias grupės darbas – debiutinis albumas „Peace, Love, Death Metal“, išleistas 2004-aisiais. Grynas garažinis rokas su kabinančiomis gitaros partijomis bei septintą-aštuntą dešimtmetį primenančiu vokalu patiks mėgstantiems The White Stripes, The Strokes ar Queens of the Stone Age. Didžiąją dalį albumo parašė Jesse Hughes po pseudonimu „J. Devil Huge“ arba „Mr. Boogie Man“, o Josh Homme, pasivadinęs „Carlo von Sexron“ arba „Baby Duck“, kitaip nei kituose savo projektuose, groja tik būgnais bei prisideda prie vokalo harmonijų įrašymo, taip pat atlieka prodiuserio vaidmenį, kaip ir kituose grupės studijiniuose darbuose.

Deja, bet grupė, pernai grojusi kaimynėje Lenkijoje, paskutines tris savaites žiniasklaidoje minima ne dėl savo muzikos. Lapkričio 13 dieną grupė grojo „Le Bataclan“ teatre, kuris teroristų buvo pasirinktas kaip vienas iš 6 tos dienos atakų taikinių. Eagles of Death Metal grojo 1500 gerbėjų auditorijai, kai į salę įsiveržę teroristai pradėjo šaudyti į atsitiktinius žmones.

„Tai buvo puikus koncertas. Jauni žmonės šoko ir šypsojosi. Staiga už manęs pasigirdo šūviai – pradžioje pamaniau, kad kažkas į salę įsinešė fejerverkų. Atsisukęs pamačiau šaulius ir vienas į jų šovė į mane. Kulka pataikė visai šalia – į aparatūrą, o aš iškart kritau ant žemės. Šaudęs vyras turbūt pagalvojo, kad aš miriau – aplink buvo daug kraujo. Kai jis pradėjo šaukti „allahu akbar“, aš iškart supratau, kas vyksta“ – savo patirtimi dalijosi garso inžinierius Shawn London, spėjęs pabėgti teroristui pradėjus šaudyti į kitą pusę.

Grupės bosistas Matt McJunkins pasislėpė viename iš užkulisių kambarių, jau spėjusių prisipildyti bandančiųjų pasislėpti. „Kambaryje buvo mini šaldytuvas, kuriame buvo paliktas šampano butelis. Jei kas – būtume gynęsi juo. Tai viskas, ką turėjome. Pro lubas kažkodėl tekėjo vanduo – bijojome, kad jį, tekantį po durimis pamatys teroristai ir nuspręs patikrinti mūsų kambarį.“ – interviu svetainei VICE sakė jis. Po 10 minučių viskas aprimo, tačiau tada nuaidėjo sprogimas – policijai pradėjus šturmuoti teatrą, susisprogdino vienas iš teroristų, dėvėjęs sprogmenų prikištą liemenę.

Jesse Hughes su grupės gitaristu Eden Galindo, prasidėjus šaudymams, pasitraukė į scenos kraštą – tada jie dar nesuprato ar teroristai taikosi į publiką, ar į juos. Susipratę, kas vyksta, jie kartu su būgnininku Julian Dorio nedelsiant pabėgo į užkulisius. Ieškodamas savo merginos Jesse pradėjo eiti drabužinės link, kai koridoriuje pamatė stovintį vieną iš teroristų. Šis pradėjo taikyti ginklą į Jesse, bet užkliuvo už durų, taip suteikdamas kelias sekundes galimybei pabėgti. Pamatęs Galindo bei Dorio, Jesse kartu su jais greitai paspruko pro galines duris, kur tuoj pat pasirodė ir jo mergina. Gatvėje stovėję vaikai padėjo jiems pabėgti iš teritorijos.

Teroristinio akto metu žuvo mažiausiai 89 žmonės įskaitant Eagles of Death Metal komandos narį, 36 metų Nick Alexander, koncerte pardavinėjusį grupės atributiką. Po atakos grupės fanai pradėjo kampaniją, siekiančią iškelti Eagles of Death Metal atliekamą Duran Duran grupės dainą „Save a Prayer“ į Didžiosios Britanijos singlų topo pirmąją vietą. Duran Duran savo ruožtu prisidėjo prie kampanijos bei prižadėjo, kad visi pinigai, gauti už singlo pardavimus, bus paaukoti labdarai.

Po atakų koncertus Paryžiuje nutraukė ne viena grupė – įskaitant Marilyn Manson, Papa Roach, Motörhead, Deftones ir U2. Pastarieji turėjo groti „Le Bataclan“ teatre vos porą dienų po incidento. Koncertus visoje Europoje atšaukė ir Foo Fighters bei atlikėjas Prince.

„Aš negaliu sulaukti, kol grįšime į Paryžių. Noriu, kad būtume pirmoji grupė, kuri gros „Le Bataclan“ teatre, kai jis vėl atsidarys, nes aš buvau ten, kai jis užtilo. Mūsų draugai buvo ten pamatyti rokenrolo ir mirė. Aš noriu grįžti ten ir būti gyvu“ – ateities planais dalinosi Jesse Hughes.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių pastarojo dešimtmečio roko grupių ir atlikėjų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: