© imaginedragonsmusic.com archyvo nuotr.

Per pastaruosius 10 metų roko muzika pasitraukė nuo sunkesnio Linkin’ Park ar Three Days Grace skambesio, todėl naujųjų Nirvana galbūt tope ir neišgirsime, bet savo skambesį pakeitęs ir dažnai naujų garsų ieškojęs folke, elektronikoje ar net pop muzikoje rokas vis dar suranda savo auditoriją. Nors radijo topuose dominuoja pop ir soul muzika, rokas nemiršta ir naujosios šio žanro grupės sugeba parduoti savo albumus šimtatūkstantiniais tiražais bei surinkti gerbėjų pilnas arenas.

10. Imagine Dragons

2008 metais susibūrę, o 2012-aisiais išleidę pirmąjį albumą (tapusį labiausiai parduodamu debiutiniu albumu nuo 2006-ųjų), alternatyviojo roko ketvertas iš Las Vegaso gali didžiuotis ne tik pirmomis vietomis radijo topuose, bet ir nemažėjančiais albumų pardavimais bei didžiuliais turais. Naujausio „Smoke + Mirrors“ turo metu grupė aplankys ir Lietuvą – Sausio 31 d. Pasirodys Vilniuje, Siemens arenoje. Prieš išleidžiant to paties pavadinimo albumą šių metų pradžioje, grupė pranešė gerbėjams, kad kažką paslėpė dviejose Las Vegaso vietose. Netrukus pradėjo rastis fanai, radę užuominas apie naująjį albumą. Tada grupė atsitiktiniems gerbėjams išsiuntė delionės detales, kurias sudėjus pasirodė albumo pavadinimas bei viršelis.

Fanai Imagine Dragons dažnai įvardija kaip naujuosius Coldplay ar U2. Nors grupė groja platesnei auditorijai lengvai prieinamą lengvą roką su pop priemaišomis, negalima praleisti singlo „Radioactive“, kuris 2013-aisiais buvo parduotas beveik 8 milijonų vienetų tiražu.

9. Royal Blood

Vos prieš du metus, 2013-aisiais viešumai pasirodęs britų duetas spėjo išleisti 4 singlus, EP bei pilną studijinį albumą. 2014 metais grupė buvo pakviesta apšildyti Arctic Monkeys jų turo metu. Sulaukę palaikymo ne tik iš klausytojų, bet ir iš garsių muzikantų, tokių kaip Led Zeppelin gitaristas Jimmy Page, pernai Royal Blood išleido savo debiutinį albumą. Atvirkščiai nei daugelyje panašaus žanro albumų, šiame nėra nei lašo gitaros – išskyrus būgnus ir bosinę gitarą, kuria groja grupės vokalistas, albume daugiau nėra jokių kitų instrumentų. Dauguma albumo dainų buvo pilnai įrašytos iš pirmų bandymų, taip pat nenaudojant iš anksto įrašytų garsų, taip sukuriant natūralesnę atmosferą, kurioje grupė gali pilnai atskleisti savo energiją.

The Black Keys, White Stripes ir Arctic Monkeys gerbėjams turėtų patikti grupės aštrus, bliuzinis skambesys, maišomas su aštunto dešimtmečio hard roku.

8. Mumford and Sons

Visiems puikiai žinomas ketvertas iš Londono susibūrė 2007-aisiais, Londone. Per šiuos 8 gyvavimo metus grupė išleido tris albumus, buvo nominuota 6 „Grammy“ apdovanojimams bei spėjo aplankyti populiariausių pasaulio topų pirmasias vietas. Nors paskutinio albumo „Wilder Mind“ skambesys pradėjo tolti nuo grupę išgarsinusio folk roko (nebeliko net ikoniškos bandžos, labiausiai atskyrusios grupę nuo panašių folk projektų), koncertuose Mumford and Sons neatsisako groti savo energingų baladžių iš senesnių albumų, priverčiančių kartu dainuoti pilnus stadionus. Klausytojams labiausiai pažįstamas antrasis albumas „Babel“  2012 metais tapo labiausiai parduotu albumu Didžiojoje Britanijoje – net 159 000 kopijų per pirmą savaitę.. Jame skamba žinomas singlas „I Will Wait“, kuris išlieka gupės parašu ir aukščiausiai į topus iškilusia daina. Dainos klipe panaudota koncerto medžiaga, kurioje grupė groja kalnuose įrengtame „Red Rocks“ amfiteatre.

7. The Dead Weather

Supergrupe (taip įvardijamos grupės, kurias sudaro jau iki susibūrimo garsūs muzikantai) vadinamus The Dead Weather į priekį veda visiems gerai pažįstamas White Stripes lyderis Jack White, šiame projekte atsisakęs solo gitaros pozicijos ir dažniau sėdantis už būgnų ir atliekantis vokalisto pareigas, bei The Kills vokalistė Alison Mosshart. Kartu su jais grupėje groja The Greenhornes bosistas Jack Lawrence bei multi-instrumentalistas Dean Ferrita iš grupės Queens of the Stone Age. Susibūrę 2009-aisiais grupė buvo aktyvūs vos porą metų, per kuriuos įrašė du studijinius ir vieną gyvą albumą. Šiemet po penkių metų pertraukos išleidę albumą „Dodge And Burn“ muzikantai buvo gerai įvertinti kritikų bei puikiai pasitikti ištikimų fanų.

White Stripes fanai turėtų lengvai priimti šį Jack White projektą – nors tai nebėra tik gitaros bei būgnų duetas, tačiau neišsenkanti energija, bliuzas bei garažinis rokas (šįkart maišomas net su psichodeliniu roku) patrauks kiekvieną klausytoją.

6. Fleet Foxes

„Grammy“ nominuota grupė sustabdė savo veiklą prieš 3 metus, tačiau 2008 metais išleistas debiutinis albumas nedingsta iš folk roko gerbėjų mėgstamiausių albumų sąrašų.

Daugiasluoksniai vokalai, nostalgiškos dainos bei didesnio skaičiaus instrumentų nebijanti muzika dažnam primena septinto dešimtmečio muziką. Ir išties – grupę įkūrę vaikystės draugai Robin Pecknold (vokalas, gitara) ir Skyler Skjelset (gitara, mandolina) nuo vaikystės klausėsi Bob Dylan’o, Neil Young’o ir žinoma „The Beach Boys“, nuo kurių ir prasidėjo jų pačių bendravimas. Antrasis grupės būgnininkas Joshua Tillman po grupės veiklos sustabdymo pratęsė karjerą po pseudonimu Father John Misty, šiemet sėkmingai išleidęs albumą „I Love You, Honeybear“. 2013-aisiais grupė į savo socialinį puslapį įkėlė mikrofono, kompiuterio ir gitaros nuotrauką, taip sukeldami gerbėjų spekuliacijas apie naują albumą. Deja po kelių mėnesių nuotraukos buvo ištrintos ir jokių žinių apie naują muziką nėra.

Fleet Foxes patiks mėgstantiems lengvą, Bon Iver stiliaus folk, septinto dešimtmečio įkvėptą muziką bei psichodelinį roką.

5. alt-J

Debiutinį albumą 2007 metais išleidę britų indie rokeriai save dar vadinantys simboliu ∆ (grupės pavadinimas alt-J yra klavišų kombinacija, kurią surinkus Apple kompiuteriuose gaunamas trikampis) savo diskografijoje turi vos du albumus, bet jų muzikinius klipus YouTube žiūri dešimtys milijonų, dainos naudojamos filmuose bei serialuose, o antrasis albumas „This Is All Yours“ iškart pateko į Didžiosios Britanijos albumų topo pirmąją vietą, taip pat gerai buvo sutiktas ir kritikų. Kartu su juo grupė išleido programėlę išmaniesiems telefonams, leidžiančią nemokamai klausytis albumo nustatytose zonose.

alt-J žinomi minimalistinių gitaros partijų maišymu su tipiniu indie vokalu bei elektronika ir fanų dažnai įvardijami kaip naujieji Radiohead. Grupės nariai susipažino Leeds universitete, kur pradėjo groti ir įrašinėti tuščiuose universiteto koridoriuose, kol 2011 buvo pastebėti įrašų kompanijos, su kuria ir išleido savo pirmąjį albumą.

4.Them Crooked Vultures

Dar viena supergrupė šiame tope. Susibūrę 2009-aisiais, Them Crooked Vultures daug kam skambėjo kaip nerealistiškas juokas – juk negali būti, kad vienoje grupėje susitiks Foo Fighters ir Nirvana narys Dave Grohl, vėl grįžtantis prie būgnų, Queens of the Stone age lyderis Josh Homme bei Led Zeppelin bosistas John Paul Jones. Trijulė išleido vieną albumą, sugrojo kelis koncertus ir paliko fanus norinčius daugiau.

Grupė groja stiprų roką su psichodelikos bei bliuzo priemaišomis. Albume netrūksta nei įdomių ritmų (nors ko kito tikėtis, kai už būgnų sėdi legendinis Nirvanos būgnininkas?), nei gitaros solo, nei pilno spektro klavišinių instrumentų, kuriais groja John Paul Jones, nei energijos, kuri čia liejasi per kraštus. Vienintelis grupės albumas buvo puikiai sutiktas tiek kritikų, tiek hard roko muzikos fanų ir nors kartais supeikiamas, kad skamba nelabai skirtingai nuo Queens of the Stone Age muzikos, pasilieka kaip šių puikių trijų muzikantų bendradarbiavimo įrodymas.

3. Alabama Shakes

Grupės lyderė, savamokslė multi-instrumentalistė Brittany Howard, nuo vaikystės rašė žodžius muzikai ir mokykloje susipažino su gitaristu Heath Fogg, su kuriuo pradėjo klausyti mėgstamos muzikos, o paskui ir reguliariai groti savo prosenelių namuose, kur paklausyti atėjo Steve Johnson, vėliau tapęs grupės būgnininku. 2009-aisiais pilnai susibūrę Alabama Shakes pradėjo groti klubuose bei baruose, kur juos pastebėjusi ATO įrašų kompaniją pasirašė leidybinę sutartį ir 2012 metais išleido debiutinį albumą pavadinimu „Boys & Girls“. Albumas buvo nominuotas net trims „Grammy“ apdovanojimams, o singlas „Hold On“ tapo vienu didžiausių metų roko muzikos singlu.

Grupė groja bliuzo ir soul muzikos elementų pagardintą roką, o lyderės Brittany Howard gitara grojamos melodijos bei Ninos Simone ir Janis Joplin įkvėptas vokalas išskiria Alabama Shakes iš kitų šio žanro grupių.

2.      St. Vincent

Pirmąjį albumą 2007 metais išleidusi Anne Clarke, atrodytų, turi auksinį Mido prisilietimą. Nesvarbu ar tai būtų soliniai albumai, ar bendradarbiaujant su „Talking Heads“ lyderiu David Byrne išleistas albumas „Love This Giant“, ar pagalbiniai vokalai legendinės grupės Swans albume „To Be Kind“, Anne žino, ką reikia daryti, norint sužavėti šviežios muzikos ieškantį klausytoją.

Nuo ankstyvos paauglystės grojanti ir kelis kursus prestižiniame Berklio muzikos koledže baigusi multi-instrumentalistė nuo karjeros pradžios išleido 5 albumus ir su savo muzika apkeliavo daugmaž visą pasaulį. St. Vincent muziką galima apibūdinti kaip indie roką su stipriomis glam roko, pop muzikos ir skoningos elektronikos priemaišomis.

1. Tame Impala

Kai 2010-aisiais nežinoma Australų grupė išleido albumą „Innerspeaker“, turbūt mažai kas pagalvojo, kad vos po dviejų metų grupė taps psichodelinio roko vėliavnešiais, žinomais visame pasaulyje. 2012-ųjų albumas „Lonerism“ parodė pasauliui, kad gitarinio roko muzika nieku gyvu nėra praeitis – tą patį liudija ir tūkstančiai grupės gerbėjų bei parduodami įrašai.

Grupės lyderis Kevin Parker ne tik kuria didžiąją dalį grupės muzikos, bet ir pats ją įrašinėja bei prodiusuoja. Bene garsiausia grupės daina – „Feels Like We Only Go Backwards“. Čia susipina vintažiniai sintezatoriai, septintojo dešimtmečio stiliaus būgnų partijos ir vokalas, dėl kurio fanai Kevin Parker dažnai įvardina kaip John Lennon’o nesantuokinį sūnų.

Taip pat skaitykite: Vilija Vitkutė režisavo švedų atlikėjos Hannos Turi muzikinį klipą [VIDEO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: